Роботи вече паркират автомобилите в едно от най-оживените летища във Франция

4
1453

Следващия път, когато посетите това френско летище, шансовете роботи да предложат да ви паркират колата са големи. Френската фирма Stanley Robotics експериментираше с проекта си за самостоятелно управляващи се „камериери“ през последните години. Тази седмица идеята влиза в практиката в летището Лион-Сен-Екзюпери.

Системата е следната: клиентите паркират своите автомобили в специални хангари, където те се сканират и се регистрира техният производител и модел. След това един от роботите, който принципно е просто мотокар с изкуствен интелект и име „Стан“, влиза и плъзва платформа под автомобила и я паркира на ново място. Stanley Robotics твърди, че механизмът използва свободното пространство много по-ефективно от хората, побирайки над 50 процента повече превозни средства на една и съща площ. Все пак трябва да отбележим, че роботите са способни на прецизно шофиране и следят за времето, в което клиентите ще се върнат. Те могат да съберат големи групи от автомобили заедно и след това да изкарат правилния от тях за този, който си го търси.

Стефан Евано, съосновател на Stanley Robotics, коментира:

„Наричаме го паркиращ вале робот, защото хората просто трябва да си оставят колата на входа на паркинга и буквално да излязат, за да си хванат полета. Роботът ползва същата технология като автомобилите с автопилот: той може да изследва околната среда по всяко време и да реагира спрямо всичко, срещу което се изправи“.

За първи път компанията представи своята идея пред Airport Technology през 2017-та година.

Тестове на системата бяха проведени и в Дюселдорф и летището Шарл-дьо-Гол в Париж, като следващия ще се проведе в Гетуик летището в Лондон. Но работата на роботите в Лион-Сен-Екзюпери, четвъртото най-използвано френско летище, ще бъде на пълен работен ден.

Компанията не желае да заеме всяко паркомясто, а само една от шестте секции около сградата. Това наброява около 500 паркоместа, обслужвани от четири робота, които могат да паркират до 200 коли ежедневно. От Stanley Robotics заявиха, че желаят да разпространят услугата си към 12 пъти повече паркоместа, но пазят в тайна кога мислят да постигнат това. Освен това компанията уверява, че в началото работата ще бъде наглеждана от истински хора, в случай на проблем във функционалността на Стан-овете. Евентуално обаче системата ще бъде напълно автоматизирана.

Още един плюс е, че услугата е сравнително евтина. За да паркирате на най-отдалеченото място в летището Лион-Сен-Екзюпери, се нуждаете от минимум 54 евро на седмица. Ако роботите Стан свършат тази работа, плащате едва 2 евро повече. За сравнение паркирането от истински служители е поне €104 седмично (но пък за сметка на това на място по-близо до терминалите).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари