Роботи, които след повреда се адаптират за две минути

0
7

Възможността за самовъзстановяване е полезна при ситуации, когато човекът няма как самостоятелно да извърши ремонт. Тази функционалност ще бъде полезна за машини, които участват в спасителни и изследователски операции.

Специалисти от Сорбоната в Париж, съвместно с американските учени от университета в Уайоминг,  разработиха алгоритъм, имитиращ поведението на ранено животно. Програмата се съобразява с новата ситуация, извършва адаптация и възстановява възможността за придвижване след повреда или счупване на крайник.

В научната работа с име „Роботи, способни да имитират животни“ се описва „интелигентен метод на проби и грешки“, който позволява на роботите да се възстановят след повреда за по-малко от две минути. След счупване на крайник роботът анализира ситуацията и избира най-подходящия вариант за продължаване на движението. В машината са заложени около 13,000 различни варианта на „походки“ и придвижване.

Видео клипът по-долу демонстрира работата на този алгоритъм в две различни ситуации: крайникът на робота не получава електрическа енергия или е счупен.

Учените отбелязват, че адаптацията към новите условия ще повиши  ефективността на машините.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за