Роботи почистват дома ни – бъдещето е вече тук

3
115

На гости ни беше iRobot Roomba 980

Дори и да не сте сред най-запалените любители на фантастиката, няма просто как да не сте се впечатлявали от всеки филм за бъдещето, в който хората живеят своя живот по много по-различен начин. Всичко е в пъти по-лесно и се свършва с много по-голяма прецизност благодарение на… роботите.

 

На мен лично сцените с роботи-асистенти са ми любими още от Star Wars, където R2D2 и C3PIO бяха едни от най-интересните персонажи, но фантастичният жанр от край време, определено още преди 70-те, рисува в бъдещето ни множество роботи, които трябва да ни помагат.

И ако за друго нещо от фантастичните филми – летящите коли – ще трябва да почакаме още доста, то роботите отдавна са сред нас. Може би не сме свикнали с присъствието им, защото не са в хуманоидна форма и рядко осъзнаваме, че ги ползваме, може би все пак ни помагат доста повече в професионалната сфера, но от няколко години роботи, като тези за почистване на iRobot, са неизменна атракция във всеки дом, където живее човек, решил да се сдобие с тях.

Робот, който да отговаря за чистотата в къщи – идея за милиони, нали? Реализацията на това нещо обаче е изключително трудна и не случайно, ако сте ползвали някоя от по-ранните версии, както на iRobot, така и на другите марки – може да сте останали малко разочаровани.

 

Благодарение на работата ми, вече съм имал възможност да тествам няколко различни модела и въпреки че бях влюбен в тях като технологичен фен, добре осъзнавах, че те трудно могат да заменят човека, който чисти вкъщи. Това обаче се промени, след като преди месец имах възможност да използвам за една седмица най-новия модел в Roomba серията на iRobot – моделът с номер 980.

Чистенето с него се превърна по-скоро в някакво забавление и на практика в повод за леки семейни скандали на тема кой ще го пусне и следи как работи. Наистина, наличието на подобна машина вкъщи, е не само повод за много разговори с всичките ви гости и приятели, но и едно истинско забавление. Начинът, по който се движи и елегантно заобикаля мебелите ви, видимата разлика от това къде вече е почистено и къде не – са все неща, които могат да ви накарат да надзиравате работата му поне първите няколко пъти когато го пускате.

 

Управлението и самото пускане обаче са много лесни и не се изисква нещо сложно – всичко се изчерпва до натискането на едно копче – така, че дори да сте от онези хора, необичащи да боравят с техника – Roomba 980 отново е за вас.

Има обаче ситуации, в които присъствието и е наистина интересно. Представете си:

Излезли сте рано за работа, половинката ви или съквартиранта ви също. Естествено у вас е оставено малко в безпорядък, по земята има пуканки, изпуснати от яденето им по време на вчерашния мач, тук там има парченца от онези конфети, които някой взриви при гола на любимия отбор, а от космите на кучето – не сте почиствали вече месец. И в този момент ви звънят гости, които просто трябва да поканите тази вечер. В ситуацията до сега може би си тръгвахте по-рано от работа, или измисляхте някакво извинение, нали?  С Roomba 980 обаче – това е ситуация, която лесно може да бъде прескочена.

Роботът разполага с управление, базирано на връзка с домашната Wi-Fi мрежа и вашия смартфон, така че вие имат пълен контрол над това кога точно ще започне почистването, дори и да сте много далеч от робота. Това е идеално и когато сте на почивка да речем, а искате прахта да бъде отстранена, малко преди да се приберете.

 

Нещо повече – с работата си Roomba 980 пречиства и въздуха, така че ако пуснете машинката дистанционно ще се насладите на доста приятна атмосфера в своя дом, ако ползвате там този продукт на iRobot. Всъщност на мен подобна ситуация ми се случи и добре осъзнах колко добре всъщност се получава тази синхронизация с приложението, което между другото може да се инсталира на почти всеки смартфон на пазара.

Приложението работи изключително лесно – в него можете да прочете не малко за самия робот, за предимствата му, както и повечето неща, които споделихме в нашето по-подробно ревю, което му направихме по-рано този месец. Имате възможност да контролирате кога Roomba 980 да работи, както и да определяте кога да спре. Още по-интересно става, когато ви кажем, че през приложението всъщност можете да настройвате и график за изпълнение на робота за почистване, така че спокойно можете да създадете и план – почистване когато ви няма.

Причина за това може да е шумът, който роботът издава. На практика това е едно от нещата, които ме караха да не фаворизирам нито един почистващ робот, който съм видял до тук. Реклами, в които роботът чисти, а хора си седят и гледат телевизия, разговарят и т.н. – на практика до сега бяха напълно невъзможни, защото шумът, издаван от него, си бе сериозен.

Roomba 980 има доста тих електрически двигател, отговарящ за придвижването на машинката, както и доста тих мотор със засмукваща функция, който благодарение на дизайна на устройството е леко приглушен. Нещо повече – той не работи постоянно на пълна мощност, а се засилва само когато Roomba 980 попадне върху килим или пред нея има по-голямо замърсяване (да, има сензори, които разбират за това). Функцията, която се нарича Carpet Boost осигурява до десет пъти по-мощна смукателна въздушна струя като автоматично увеличава силата на Gen 3 мотора върху меки подови настилки, където прахта и нeчистотиите са трудно достъпни.

Почистващата глава освен това автоматично се наглася спрямо настилката – килими, плочки и др., докато се придвижва в пространството, а както и да са наредени вашите мебели Roomba 980 – най-вероятно ще мине отвсякъде – тя е с височина от само 9,1 мм и е създадена да преминава под повечето мебели, за да не оставя прах и отпадъци под тях.

Всъщност цялата машинка има доста сензори, които и помагат да знае колко замърсено място чисти, на каква повърхност, колко далеч е от мебелите и от къде вече е минала. Процесорът и изчислява с невероятна точност пътя, по който тя да мине, така че да изхаби възможно най-малко батерия, но същевременно да е максимално ефективна и да остави чисто. И този път тя се справя по-добре от всякога.

Двете основните неща, на които се разчита, са навигационна система, носеща името iAdapt  2.0 и визуалната локализация vSLAM. И докато първата ползва високоефективен модел на почистване и въпросният пълен набор от сензори, чрез които създава карта и се адаптира към условията на пространството и позициите на мебелите, като така осигурява цялостно покритие на дома, то втората технология дава възможност на Roomba 980 да покрие цялата подова повърхност като създава визуални ориентири на картата, която изгражда, за да знае от къде вече е преминала.

 

Всичко това ще е безсмислено, ако ви свърши батерията, нали? Точно заради това 980 знае, постоянно къде е и се ориентира в пространството за своята зарядна станция. В случай, че батерията се изчерпи – няма нищо фатално. Почистването без прекъсване може да трае и до два часа, но след това Roomba се връща за междинно презареждане и продължава работата си, докато изчисти цялата достъпна подова настилка.

Роботът е изключително умен, а ако не вярвате вижте това. Моделът работи с второ поколение на Dirt Detect, който ползвайки оптични и акустични сензори за разпознаване на по-силно замърсени с прах, отпадъци или козина зони и се фокусира върху по-доброто им почистване, докато въртящата се странична четка почиства прах и отпадъци по дължината на стените и в ъглите като част от 3-степенната почистваща система.

Филтърът от тип HEPA пък улавя до 99% от отпадъците, прахоляка и алергените с размер на микрон и така пречиства въздуха в дома Ви.

Без да навлизаме в повече технически подробности, защото тях можете все пак да ги прочетете и в нашето подробно ревю ще подчертаем отново, че роботът за почистване от най-висок клас на iRobot този път се справя наистина превъзходно – той е тих, чисти отлично и е достатъчно интересен, а към него афинитет имат и още членове на семейството – децата и домашните любимци.

И докато от една страна той е направен от мека пластмаса, за да не издраска мебелите ви, когато минава покрай тях, корпусът на Roomba 980 всъщност е и доста здрав, тъй като нито домашната котка и куче, нито дете успяха да го повредят по някакъв начин, а имаха възможност. На практика машината е доста здрава и устойчива, което ни говори че животът и може би няма да е никак къс. След време може би ще трябва да се смени само батерията, но тя се сменя лесно, а и в България има сервиз, който обслужва прахосмукачките iRobot – нещо несъмнено важно.

В крайна сметка iRobot Roomba 980 е може би най-добрият избор за почистващ робот в момента. Това несъмнено е най-мощният и високотехнологичен продукт в тази сфера, който е достъпен на пазара в момента, а той ще ви гарантира не само добро почистване, но не и не малко забавление у дома.

Ето на кратко всички негови технически характеристики:

 • Навигационна система с визуална локализация iAdapt 2.0
 • Мобилно приложение iRobot Home
 • Функция Carpet Boost
 • Почиства площ до 185 кв.м с едно зареждане
 • Презареждане по време на почистващия цикъл
 • За всички видове меки и твърди подови настилки
 • Подходяща за домове с домашни любимци
 • Адаптивна почистваща глава AeroForce
 • Почистваща система покрай стени и ъгли Wall Follow
 • Система ANTITANGLE срещу заплитане в кабели и ресни на килими
 • Акустично и оптично разпознаване на отпадъци от второ поколение – Dirt Detect
 • Автоматично презареждане на зарядната станция
 • Отложен старт
 • Виртуална стена с два режима на работа
 • Филтър от типа HEPA
 • Броня с омекотен допир
 • Индикатор за пълен контейнер
 • AeroForce контейнер с голям капацитет
 • Литиево-йонна батерия
 • Сензори против падане от стълби
 • Зарядна станция

 

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
urkqsrkСветльоsaentist Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
urkqsrk
urkqsrk

Телешопа ми е достатъчен по телевизора.

Светльо
Светльо

Какво парвеню трябва да си да издумкаш 2 бона за тази глупост!?

saentist
saentist

Щуротията неможе да се качи на килима и буксува до разряд на батерията.