Роботи ще помагат на пазачите в южнокорейски затвор

0
27

Роботизирани пазачи са на път да се присъединят към системата на затворите в Южна Корея. Една от наказателните институции в страната ще проведе едномесечни тестове, в които ще участват три робота, специално създадени за целта, предаде BBC.

Машините са програмирани да следят затворниците за всякакви форми на необичайно поведение. Целта на въвеждането им е да се облекчи дейността на хората, които работят в затворите. Роботите ще застъпят на работа през месец март.

Южна Корея отдавна прави опити да се превърне в световен лидер по отношение на производството на роботи. Големите компании в страната вярват, че в износа на роботи се крият големи перспективи и тази сфера трябва да бъде развивана.

Роботизираните надзиратели са високи метър и половина. Те са създадени от група изследователи, които са специализирани в работата по инструменти, които могат да бъдат използвани в затворите и за криминални разследвания. Роботите се движат с помощта на четири колела и притежават камери и сензори, които им позволяват да разпознават рисковано поведение, което е свързано с опити за самоубийства и упражняване на насилие.

В случай, че тенекиените пазачи открият нещо подозрително те веднага ще се свързват с надзирателите и ще ги предупреждават. Едномесечните тестове струват около 800 хиляди долара и са финансирани от правителството на Южна Корея.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари