Роботът Роби ще помага на хора, страдащи от деменция

0
190

Роби обича да гледа сериали. По-точно само един сериал. Британската телевизионна драма „Емърдейл“. Ще кажете: „Кой пък е този Роби и какво като обича да гледа сериали?“ Ами Роби е малко симпатично роботче. Неговите създатели имат големи надежди за бъдещето му. Очаква се един ден той да помага на хора, страдащи от деменция. Дотогава обаче, Роби трябва да бъде обучен да разпознава различни емоционални състояния и това е причината по цял ден да „гледа“ „Емърдейл“. Неговите ментори от университета Едж Хил Арденду Бехера и екипа му избират този сериал, тъй като той е препоръчан от британската асоциация на хората с Алцхаймер, които го определят за правдиво описващ болните в лицето на главната героиня Ашли Томас.

„В момента 46.8 милиона човека живеят с деменцията като проблем и се очаква броят им да нарасне до 115.4 млн. до 2050“, обяснява Бехера, който е ръководител на проекта. „Депресията и агресивното поведение са често най-смущаващите и предизвикателни симптоми за близките на човека, живеещ с болния. Понастоящем, единствените методи за наблюдение и овладяване на деменцията е чрез пряк надзор, което е изморителен, отнемащ време и интензивен процес, който освен това може да бъде и скъп, ако се търси външна помощ. „Наблюдението и разпознаването все още са в един твърде ранен етап и ние вярваме, че Роби е първият робот, който разпознава визуално разпознаване, за да разграничи четири основни тип поведение: агресивно, депресивно, щастливо и неутрално“, допълва той.

А работата на екипа си е трудоемка. Те са разделили и редактирали 35-минутните епизоди, включващи Ашли на 65 082 изображения, с които учат Роби да разпознава различни лицеви мимики и езика на тялото. Засега резултатите са обнадеждаващи, като Роби е особено успешен при разпознаване на неутрални и щастливи състояния. Самият Бехера вече е направил презентация на изследването си пред Alzheimer’s Research UK, пред IEEE и други университети.

„Целта е Роби и подобните му роботи да търсят и откриват подсказващи характеристики в случаите, в които човек може да прояви агресивно поведение и да предложи нещо, с което да отвлече обекта от мислите му, като да му пусне музика, видео или да започне разговор с него“, обяснява друг от участниците в проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари