Роботът Sophia откри технологичния фестивал Webit

5
1115

Днес с мащабна церемония бе открит технологичният фестивал WEBIT в София. Над 7000 участници от 110 държави се събират в столицата, за да покажат и обсъдят най-модерното от дигиталния сектор.

Начало на събитието дадоха премиерът Бойко Борисов, комисаря Мария Габриел, столичния кмет Йорданка Фъндъкова, както и един от най-чаканите гости – хуманоидният робот Sophiа

Именно тя отправи и поздрав към присъстващите в залата:

Аз съм гражданин на света и жител на Хонг Конг. Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица.

Събитието се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“. Форумът е под патронажа на министър-председателя на България Бойко Борисов, комисаря по цифрова икономика и общество на Европейската комисия Мария Габриел и кмета на София Йорданка Фандъкова. Десетото юбилейно издание на Webit.Festival Europe ще бъде сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици.

Фестивалът продължава днес и утре като в програмата има множество интересни лекции, а между залите има редица интересни щандове. Подобно мащабно технологично събитие е изключително добра новина за България, а десетото му издание през 2018-а се радва на рекорден интерес.

Умни градове, модерна инфраструктура, блокчейн, кибер сигурност, дигитално здравеопазване, медии и роботи са само част от темите в 60-часовата програма, като повече от 300 изявени лектори от цял свят коментират на форума най-горещите теми, свързани с бъдещето.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дрон
дрон

мутрата що сте я пуснале…. текат му лигите май….

костов
костов

робота лесно ще му види данъците, че го яде мутрата

Дадннькф
Дадннькф

Има толкова много свободни места в зеленчукопроизводството, за овчар и други, с той, бил учил за ИТ програмист…

Помните ли?

AxOx
AxOx

Ега ти и манекена на дистанционно управление.
Саудитска Арабия там кралското семейство ако каже и камъка ще го признаят за човек, ама кой в България му се е вързал и му прави рекламата?!
Създаден в САЩ от ХонгКонг фирма и си правили тестове докато някой принц в Сауд.Арабия го купил и казал – Дай да направим тази тенекия гражданин, че се чудя какво да правя и ми е скучно.

оня същия
оня същия

webit е пълен ташак от край време