fbpx
-9.8 C
София

Робот във формата на червей може да достигне до човешкия мозък чрез артериите

Най-четени

Инженери по роботи от Масачузетския технологичен институт (MIT) конструираха робот, във формата на червей с магнитно управление, който може да навигира умело по изключително тесните артериални пътища на човешкия мозък, които са изпълнени с много завои и кривини.

Някой ден, изобретението може да се използва за изчистване на съсиреци и тромбове, които предизвикват инсулти и аневризми, пише научно-популярното списание Gizmodo.

Инсултът е една от водещите причини за смърт и инвалидност по света, но е установено, че състоянието може да бъде облекчено чрез изчистване на запушванията на кръвоносните съдове в рамките на първите 90 минути след настъпването на инсулта. Този метод на интервенция увеличава драстично процентът на преживяемост сред пациентите. Процесът е изключително сложен и изисква квалифицирани хирурзи, които ръчно да управляват тънката тел през артериите на пациента и да я прокарат към увредения мозъчен кръвоносен съд, като към нея ще бъде прикрепен катетър, който да извърши интервенция, или просто да извлече кръвния съсирек.

Предизвикателствата

 

Не всичко е идеално обаче. Има опасност въпросните проводници да увредят кръвоносен съд. Също така хирурзите, които ще изпълняват интервенцията, по време на терапията ще бъдат изложени на висока радиация, тъй като през цялото време ще трябва да се използва флуороскоп, който да ги ръководи и да генерира рентгенови изображения в реално време на мозъка на пациента. Надяваме се терапията да бъде усъвършенствана.

Използвайки опита си в биосъвместимите хидрогели на водна основа и разработването на магнитни механизми за операции и инвазивни манипулации, инженерите на MIT създадоха роботизирания червей, съдържащ гъвкава сърцевмина от никел – титаниева сплав с възможност да запомня зададената ѝ форма, като по този начин при огъване, да се върне в началното си положение. След това сърцевината е покрита с гумена паста, в която са вградени магнитни частици, и е обвита във външно покритие от хидрогел, което позволява на роботизирания червей да се плъзга по артериите и кръвоносните съдове без никакво триене, което да е опасно и да има риск от увреждане.

Полевите тестове

Роботът е тестван в симулиран в малък усукан път от препятствия, оформен от малки пръстени, управляван от силен електромагнит, който може да бъде задействат от достатъчно голямо разстояние, така че да бъде извън тялото на пациента. Инженерите тестваха робота в имитиращи кръвоносни съдове, наподобяващи тези в мозъка, със същия размер, и установиха, че не само устройството може лесно да се ориентира в така представените му препятствия, но и че има потенциала да се награди с допълнителни инструменти като механизъм за доставяне на лекарство в кръвоносния съд за намаляване на съсиреците. Те дори успешно замениха металната сърцевина на червея с оптичен кабел, така че след като достигне местоназначението си, роботът може да излъчва мощни лазерни импулси, за да подпомогне пълното премахване на тромба или съсирека.

Роботът не само ще направи процедурите след преживян инсулт по-бързи и ефективни, но в бъдеще и ще намали излагането на хирурзите на радиация.

И марак сега да го тестват с помощта на ръчно управляван магнит, в крайна сметка могат да се създадат машини, кото да контролират положението на магнита посредством технология на интензивните магнитни полета (MIT), което от своя страна допълнително ще подобри и ускори преминаването на робота през тялото на пациента.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини