Робот с шест крака ще строи жилища на планетата Марс

0
33

Космическата агенция NASA работи по създаването на шестокрак робот. Той трябва да бъде изпратен на планетата Марс, където той ще построи жилища за астронавтите, които ще долетят там по-късно. Краката на робота ще имат и колела, което ще му позволи да се движи като роувър или да ходи, като текущият метод за придвижване ще бъде избиран според спецификата на конкретната ситуация.

Името на разработвания робот е Атлет. Създаването му е започнало преди пет години от отдел на NASA, който се нарича Jet Propulsion Laboratory. Подробности за проекта дава Брайън Уилкокс, който е един от ръководителите на проекта. Според него, роботът ще може да се придвижва и оперира с лекота в най-различни негостоприемни среди, сред които Луната, Марс, астероиди и други.

В края на всеки от шестте крака на Атлет ще има налично по едно колело. Когато теренът е гладък придвижването ще става с помощта на колелата, което ще пести много енергия и време, защото скоростта ще бъде по-голяма, отколкото при ходене. Когато теренът е песъчлив, скалист или неравен Атлет ще използва краката си за ходене, което ще му позволи да се придвижва бавно, но сигурно през области, които са били недостъпни за всички предишни апарати на NASA. Роботът ще има шестоъгълна форма и ще може да носи маса с тегло до 14.5 тона докато работи на Марс.

Плановете на NASA са да има два работещи робота от клас Атлет, докато дойде време за изпращането на хора до червената планета.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари