Робот с AI мозък и впечатляващи възможности за адаптация проходи със счупен крак

0
971

Робот със счупен крак се научи да ходи отново. Това се случи благодарение на мозък, захранван от изкуствен интелект. Неговата особеност е, че никога не спира да се учи. Буквално говорим за мозък, който константно еволюира и се адаптира спрямо новите условия.

Ново проучване е открило математическите формули, които позволяват на AI мозъците да продължават да се обучават

Грандиозните резултати на практика значат, че може да имаме роботи, които могат самостоятелно да се адаптират спрямо ситуацията и околната среда, в които се намират.

В най-честия случай, изкуственият интелект разчита на невронни мрежи, което са алгоритми, базирани на човешкия мозък. Но поне до сега можеше да се направи ясно разграничение. Хората могат да се учат и да се адаптират през целия си живот – като мислене и поведение. AI не можеше.

За този експеримент учените създават мрежa, базирана на Хебски правила. В резултат се получават формули, които правят потенциала на изкуствения интелект за продължително обучение неограничен.

Създават се два робота. Единият е програмиран по новата методиката, а другият използва досегашните по-традиционни възможности на AI, обясняват от Science Mag. И на двата биват счупени по един от краката им.

Резултатите се различават значително

Хебската мрежа позволява на създанието да се адаптира бързо и да открие начин да ходи. В началото се затруднява, но в рамките на теста успява да се научи да изминава 7 пъти по-голямо разстояние, в сравнение с първите си стъпки. Стандартният робот не успява да проходи и свършва по гръб на земята.

На практика, такъв тип разработка би позволила на AI да учи езици, да се учи да шофира, да разпознава изображения и какво ли още не.

3.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари