fbpx
1.8 C
София

Ромети вижда в бъдеще машини, които ще променят това кои сме

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


По време на участието си на сцената на CES 2016, изпълнителният директор на IBM Джини Ромети сподели своите виждания за бъдещето, свързано с изкуствения интелект. Тя вижда денят, в който всяко едно наше действие може да бъде определено от машините – от това какво е добре да ядем до това как управляваме бизнеса си. Всичко това ще се осъществява посредством хуманоидни машини. Това не само ще окаже въздействие на нашето ежедневие, но и на това кои сме ние.

„Това е ера на компютри, които не програмирате. Те разбират, разсъждават и учат„, споделя тя. Разбира се, примерът, който Ромети дава е с Watson, суперкомпютърът на компанията, който освен с участието си в телевизионната викторина Jeopardy, има приложение в здравеопазването, финансите, фитнес ръководството и даже в кулинарията. Ромети споделя, че суперкомпютърът на IBM притежава 32 различни функции и има познания в 50 различни области.

За Watson се грижат 80 000 разработчика от 36 страни, които използват когнитивните способности на суперкомпютъра в своите приложения и продукти. Освен това той има 500 партньора, които осигуряват допълнителни оферти и услуги за Watson. IBM не спира да разширява силата на Watson, като последните усилия на компанията е да му помогнат да започне да вижда, като за това първоначално се използват медицински изображения и графики.

В същото време обаче, Ромети е подложена на сериозен натиск от страна на Уол Стрийт да реализира бизнес напредъка на компанията, тъй като финансовите резултати на компанията продължават да не са добри, според някои акционери. Но Ромети не смята така и инвестира активно в когнитивната компютъризация и AI технологиите. И това се отплаща. По думите ѝ приходите на компаниите бележат ръст с 30% за предпоследната част на 2014г., генерирайки печалба от $25 млрд. Тези печалби идват от отдели, занимаващи се с анализа на данни, облачни услуги и предоставянето на решения за сигурност. Именно, опита в анализа на големи масиви от данни, впрягането на облачните структури за извличане на максимални ползи от обработването на информацията и натрупания с годините опит в сървърния сегмент, дават на Ромети пространство да развива технологии като Watson. И суперкомпютърът не само, че е просто един успешен експеримент, но и според материал, публикуван в началото на този месец в авторитетното бизнес издание Financial Times, Watson може да е отговор на проблемите на Big Blue., посочвайки, че Watson се е превърнал в най-бързо разрастващият се бизнес на компанията по отношение на приходите, които генерира, а Джон Кели, вицепрезидент на компанията и шеф на изследователското звено в IBM го определя, като „най-голямото, най-важно нещо, което съм виждал в моята кариера“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини