7.6 C
София

Рори Рийд очаква добри дни за AMD, но въпросителните остават

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Advanced Micro Devices (AMD) очакват най-после слънчеви дни и на тяхната улица. Убедеността си в това заяви изпълнителният директор на компанията Рори Рийд в четвъртък. Той смята, че AMD ще излезе на плюс през третата четвърт на годината и това ще стане ясно през септември, когато и излизат резултатите за въпросното тримесечие.

В телеконференция преди два дни Рийд заяви, че компанията показва напредък след началото на „стратегията за реструктуриране, засилване и пълно трансформиране на AMD за целите на растежа“.

Едно от нещата, които включва стратегията на копанията, припомня MarketWatch включва мерки за намаляване на разходите, акцент върху доставката на нови чипове за сметка на тези за персоналните компютри – пазар, който в последно време показва видим спад. Все пак, AMD очаква, че голяма част от кеша в третата четвърт на годината да дойде именно от PC чиповете, но компанията очаква и висока доходност от чипове предназначени за не-компютърни продукти, като игровите конзоли например. Освен в Xbox One на Microsoft, AMD ще оборудва и конзолата от ново поколение на Sony PlayStation 4, която излиза по-късно тази година.

Всъщност, изразено с цифри AMD очаква повишение с 22% през третата четвърт на годината, плюс-минус 3%. Тази седмица, компанията обяви приходи от 1.16 млрд. долара за второто тримесечие на 2013г., което е спад, сравнено с декларираните печалби от 1.41 млрд. долара за същия период на 2012г. Нетната загуба за настоящето тримесечие се равнява 65 млн. долара.

AMD задейства мащабния си проект за намаление на разходите с освобождаване на 15% от своите служители през октомври миналата година, като също така се раздели и с мощностите си разположени в Остин, Тексас. Компанията се раздели и с партньорите си от GlobalFoundries.

Една от мерките в амбициозната стратегия за повишаване на бизнес показателите на компанията беше и създаването на едно съвсем ново звено в AMD, което да отговаря за разработката на процесори за игрови конзоли, вградени устройства и други не-PC продукти.

Освен това компанията сключи договорености за производството на ARM процесори.

Един недобре разработен пазар за компанията е този на таблетите. Всъщност, AMD обявиха по-рано през годината за стартирането на чиповете Temash, които ще са предназначени за таблети с Windows 8. И не на последно място се очаква да започне разработката на чипове за устройства с Android и Chrome OS, но пазара, на който компанията доминира е именно този на игровите конзоли. В това отношение доходността е гарантирана след сключените вече договорености за доставка на определен брой чипове с Microsoft и Sony, а вероятността тези количества да се увеличат не е малка.

Натан Брукуд, анализатор към Insight 64 споделя пред PCWorld, че основна грижа на компанията си остава PC пазара. „Бизнесът на AMD е зависим от пазара на персонални компютри, а този пазар е силно нестабилен в последно време. Въпреки увереността на компанията за висока доходност през третото тримесечие, то нещата около последната четвърт на годината са все още неясни. Пред AMD може да се появят сериозни грижи, ако бизнесът им с доставката на чипове за персонални компютри и таблети зацикли“, заявява Брукуд. Според него, въпреки чудесните отзиви за чиповете на компанията Kabini, все още много зависи от пазара на лаптопи и настолни компютри.

„Няма гаранция, че потребителите ще проявят сериозен интерес към тези продукти“, споделя анализаторът.

Борбата за възстановяване на позициите на пазара започна през лятото на 2011г., когато на кормилото на AMD застана Рийд. Той смени мениджърския екип, промени изцяло старите начини за доставка на чипове и въведе нов производствен процес. Освен това въведе и нова методология за развитие, което улесни интеграцията на външна интелектуална собственост в дизайна на чиповете и тази концепция е в основата на настоящият процес на развиване на продуктите на компанията.

„Екипът днес няма общо с предишния. Компанията е фокусирана върху това да прави нещата по правилния начин. Нещо, което контрастира силно с миналото“, заключава Брукуд.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини