Росатом се готви за изпитанията на нов плазмен двигател

2
3123

Руската информационна агенция „РИА Новости“ съобщи, че Троицкият институт за иновационни и термоядрени изследвания  (ТРИНИТИ), който е едно от предприятията на Росатом, е поръчал интересен работен комплект. Необходими са специализирани инструменти и методиките за работа с тях за провеждане изпитанията на прототип на плазмен двигател.

В техническото задание е се казва, че се разработва прототип на плазмен двигател на базата на плазмен ускорител с енергия на плазмата в импулса до 300 килоджаула и скорост на изхвърляне на плазмата не по-малко от 100 километра в секунда. Захранването на този двигател ще се осъществява от ядрен реактор с мощност 1 мегават. Параметрите на новия двигател „с няколко порядъка превишават границите за измерване чрез сега съществуващите методики за измерване параметрите на плазмените двигатели“. От защо е необходимо нов тип оборудване за провеждане на изпитанията. Срокът за изготвянето на това оборудване е до края на тази година.

Плазменият двигател е разновидност на електрическия ракетен двигател, но при него се ускорява плазма във вид на йонизиран газ. За разлика от стандартните ракетни двигатели той не е подходящ за извеждането на полезен това в орбита, понеже може да работи само във вакуум. Плазменият двигател не е нещо ново и отдавна се използва за задържане на сателитите в точно определена точка, както и за тяхното придвижване. Но един мощен плазмен двигател може да се използва за извършването на бързи космически пътешествия.

3.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари