Роскомнадзор блокираха адрес на Google, било резултат от софтуерна грешка

1
51

Руската информационна агенция, РИА, съобщава, че през почивните дни, руските интернет потребители са нямали достъп до голяма част от услугите на Google. Причината: грешка в системата на единния регистър на сайтовете със забранена информация. Както съобщават и от zapret-info.gov.ru, блокирането е наложено от Федералната служба за борба с трафика на наркотици.

От Роскомнадзор обявиха, че поредното блокиране на ресурс на Google е дошло в резултат от софтуерна грешка и от надзорника на руското киберпространство са реагирали своевременно (блокирането е станало в събота) и са извадили адреса от „черния списък“ в понеделник.

Пресаташето на Роскомнадзор Владимир Пиков обясни пред кореспондентите на Руската информационна агенция какво именно се е случило: „Възникна програмна грешка. Системата е определила неправилно адреса на доставчика на хостинга, което е довело до това, че уведомението, което изпращаме на съответния доставчик да закрие ресурса, който сме сметнали, че трябва да бъде блокиран е отишло не там, където трябва. В 11 часа (думите на Пиков са от днес) изключихме адреса от Регистъра.

По данни на сайта на регистъра, IP-адресът 173.194.71.132 е бил внесен в „черния списък“ през изминалата събота. При въвеждането на адреса, в браузъра се появява началната страница на търсачката на Google. Внасянето на адреса в регистъра означава, че той трябва да бъде блокиран от доставчиците на интернет в страната. Комисията внася адреса в черния списък и уведомяват лицето отговарящо за поддръжката на сървъра свързан с въпросното IP. Ако той не отстрани въпросният ресурс до 3 денонощия, доставчиците на интернет за територията на страната са длъжни да блокират връзката на своите потребители към адреса.

Едни от притесненията, които споделиха доставчици на интернет услуги в Русия бяха за начина, по който ще се осъществява блокировката и дали това всъщност няма да доведе до грешки, като например вместо блокажа към страница поместена на сайт да се блокира достъпа до целия сайт. Когато говорим за огромни ресурси като Google и всичките услуги, които представя компанията или за страница от Facebook да речем, една грешка може да коства много нерви на хората. Едно от другите притеснения беше относно това кой ще отговаря за определянето на блокирането и ще има ли нужните компетенции за това.

Това обаче не е първия случай на блокиран адрес, който принадлежи към Google. Преди около седмица, Роскомнадзор блокира освен един от адресите на Google и общият URL-адрес на YouTube. Оказва се, че комисията по надзора е намерила клип от мрежата за видеосподеляне за съдържащ неправомерно съдържание и е уведомила представителите на сайта за това. След като отговор така и не бил получен, комисията вкарала адреса на целия сайт в регистъра.

Други сайтове, от известните, които попаднаха в регистъра, но бяха извадени по-късно са електронната библиотека „Либрусек“ и торент-тракерът Rutracker.org.

Някои руски интернет потребители споделят също така, че през почивните дни не са успели да ползват някои от услугите на Google, като Google Blogspot.

Законът за „черния списък“ със сайтове, както е известен повече, стартира в началото на този месец и породи негодувание и страхове в много потребители на Мрежата в Русия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари