„Роскомнадзор“, държавният руски орган, грижещ се за безопасността на местните интернет пътешественици, внесе в своя регистър със забранени онлайн ресурси Torproject.com. Сайтът се използва за свалянето на клиента на проекта, модифицирана версия на браузъра Firefox, чрез който може да се посещава анонимната мрежа на Tor. Освен сайтът, част от публичните възли на Tor също са недостъпни.

Основание за блокирането на сайта от страна на „Роскомнадзор“ се явява факта, че на него се помещава информация за работа със средства, които спомагат за достъп до противозаконно съдържание, цитира решението на организацията „Известия“. По данни на „Интерфакс“, проблеми с достъпа до мрежата на Tor са се появили далеч преди официалното блокиране на сайта – още в началото на този месец.

Освен, че се използва от престъпниците, които криптират информацията на потребителите и после искат откуп за това в Tor, клиентът и мрежата на Tor се използва много често и за заобикаляне на цензурните филтри в държави с авторитарен режим и такива, които ограничават свободите на гражданите си. Той се използва и от журналисти и дисиденти, които искат да предадат информация по надежден канал, който не се подслушва и следи. Мрежата се използва също и от интернет потребители, които просто не желаят да се превръщат в стока, посещаващи днешната Мрежа, в която таргетираната реклама и получаването на знание за навиците на посетителите на сайтовете е норма, а не нещо непочтено. Освен това, тази променена версия на Firefox идва с допълнителна защита за блокиране на определен тип скриптове и онлайн съдържание, което означава например, че вероятността да станете жертва на т.нар. „малвъртайзинг“ или зловредна реклама, е равна на нула.

Блокирането беше отразено и от организаторите на проекта Tor, които припомнят, че Русия е страната с най-много потребители на Tor след САЩ. Torproject призовават също така за международна намеса, която да принуди руското правителство да оттегли блокирането на Tor.

„Коммерсантъ“ цитират депутата от руската Дума Антон Горелкин, който аргументира решението на „Роскомнадзор“, привеждайки това, че макар и организаторите на проекта да заявяват, че се борят с цензурата, то Tor се е превърнал в основа на инфраструктурата на „тъмната мрежа“ – онази неиндексирана от известните търсачки част от Интернет, в която бродят необезпокоявано всякакви криминални типове, защитени от анонимизиращата природа на даркнет. Горелкин изразява убеждението си, че по-голямата част от потребителите на Tor го използват за извършването на незаконни действия, като достъп до незаконно съдържание, покупката и продажбата на забранени продукти и стоки, крадени данни, незаконни услуги и др.

„Депутатът е прав отчасти. Браузърът, без съмнение, може да се използва от злоумишленици, които искат да останат незабелязани. Но в същото време, той служи и като инструмент за залавянето им: представители на силовите структури, разузнавателни агенти и даже журналисти често използват Tor, за да защитят анонимните си източници, които им помагат в разследванията им. Услугата е популярна и сред обикновените хора, които не извършват противозаконна дейност, но разчитат на него да се избавят от нахалната персонализирана реклама“, коментира Юлия Тишина от „Коммерсант“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари