Роскомнадзор заведе дела срещу Facebook и Twitter и може да ги глоби с по $75

5
818

Роскомнадзор заведе административни съдебни дела срещу Facebook и Twitter за отказа да съхраняват базите данни с данните на руските потребители на територията на Русия. Пресслужбата на регулаторния орган съобщи, че социалните мрежи са представили само „формални отговори“ на конкретните обвинения.

Компаниите, управляващи социалните мрежи Facebook и Twitter, представиха само формални отговори на нашите искания за потвърждаване локализацията на личните данни на руските потребители на територията на Русия. В тях не се казва нищо конкретно за фактическото изпълнение на законодателството към днешен ден, както и за сроковете за изпълнение на нашите законови норми в бъдеще.

Във връзка с това, Роскомнадзор завежда административни съдебни дела по отношение на двете компании“ – заяви пресслужбата на Роскомнадзор.

Ако Facebook и Twitter игнорират това предупреждение на руския регулаторен орган, ще им бъде наложена глоба по 5000 рубли (около $75 към днешния курс). Интересно е, че тези компании нямат филиали в Русия и не се знае, как точно Роскомнадзор ще си вземе тези пари. А може би се надява, че Facebook и Twitter ще намерят начин доброволно да преведат въпросните суми.

От 1-ви септември 2015 година в Русия действа закон, според който всички интернет компании, включително и чуждите, трябва да съхраняват данните в сървъри, физически разположени на територията на Русия. При неколкократно нарушение на тези изисквания следва блокиране.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
the professoradsadКапитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬111saentist Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Поне едни ще се избавят от таз гняс.

111
111

Като не платят, втора глоба, като не платят ги спират на територията на Русия и те така. Онези нямат скрупули да блокират достъпи както им дойде.

Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬
Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

75$ не стига за вечеря за 2-ма в един леко изискан ресторант. В Русия това е горе-долу една проститутка на час-два.

adsad
adsad

Сериозни суми, ще имат ли да развалят от стотачка?

the professor
the professor

бълха ги ухапала…