Вчера ви информирахме за поредния случай, в който Русия размахва пръст на Twitter за това, че не се съобразява с исканията на Кремъл за сваляне от страниците на социалната мрежа на съдържание, което според тях е в нарушение със законите на страната. И за пореден път стана гаф.

Още, когато преди години руската държава обяви сформирането на своя цензурен орган с име сякаш излязло от страниците на „1984“ на Оруел, Роскомнадзор, както и мерките по блокиране на съдържание в Мрежата, мнозина споделиха, че нещата ще се объркат. И така и се случи през годините не на един и два пъти: блокирането на блог в Google водеше до блокирането на услугите на Google и други случаи, като даже инцидент, при който самите Роскомнадзор се блокираха. Този път обаче организацията е успяла да надмине себе си, като за известен период тази седмица е направила невъзмжно за много руснаци посещаването на десетки обикновени страници в онлайн пространството. Причината за това изглежда е грешно въведено правило за блокиране в централната система. За това пише например Дъг Мадъри от Oracle в профила си в Twitter.

„Днешните проблеми в Русия изглежда са причинени от грешно въведен подниз от Роскомнадзор. Искайки да блокират услугата за съкращаване на линкове на Twitter, Русия блокира всички домейни, съдържащи t[.]co в края – като например Microsoft[.]com и Reddit[.]com“, пише той.

„Удивително“, пише на свой ред отново в Twitter Кевин Колиър, репортер в NBC News. „Невероятна некомпетентност на официалния руски цензор. Опитали са се да блокират линковата услуга, но вместо нея блокирали всеки един .com сайт, който завършва на ‘Т'“.

По информация на Gamerant, наред с много други руснаци, грешката е засегнала и много геймъри, потребители на Steam. Изданието съобщава, че вследствие на пропуска на Роскомнадзор средната скорост на сваляне от магазина на Valve е паднала от 10 Mb/s на 70 kb/s. Но както съобщават от 3DNews.ru не е само подаването на услуги от страна на Steam (steamusercontent.com) било засегнато от досадната грешка, но и Pinterest, GitHub (githubusercontent.com), Devianart.com, appspot.com (домейн, доставящ услугата на Google App Engine), Blogspot, Snapchat и много други. Потребители съобщават също за проблеми с Google и YouTube. Самите Роскомнадзор публикуваха кратко съобщение в средата на седмицата, отдавайки проблемите на големия пожар преди дни в голям дейта на центъра на OVH.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари