„Роскосмос“ възнамерява да представи проект на космическа система, осигуряваща високоскоростен интернет достъп от всяка точка на планетата. Информацията е на РИА Новости.

Роскосмос“ ще трябва да се конкурира с компаниите OneWeb и Starlink, финансирани съответно от Ричард Брансън и Илън Мъск. Официалната презентация на проекта е обявена за 22 май тази година. На нея ще присъстват представители на големи руски компании от финансовия и банковия сектори, както и високопоставени чиновници.

Това е проект за създаването на глобална многофункционална информационна сателитна система (ГМИСС). Първоначалната инициатива за създаването на тази система принадлежи на компанията „Руски космически системи“.

За реализацията на проекта, до 2020 година са необходими около 229 милиарда рубли ($3,63 милиарда). За тази цел, до месец юни тази година трябва да бъде създаден холдинг с участието на „Роскосмос“, руската банка за развитие и външно икономическа дейност „Внешекономбанк“ и други организации. Първият етап, на който ще бъдат представени конструкторските разработки и първите образци на компонентите на новата система, трябва да приключи в края на 2020 година.

Да си припомним, че Илън Мъск вече изведе с помощта на своята ракета Falcon 9 двата тестови сателита Tintin-A и Tintin-B. SpaceX вече тества своята апаратура за широколентов интернет. Като цяло, Мъск възнамерява да разположи в орбита 12 000 сателита.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Сергей
Сергей

Роском и интернет? Той сигурно ще е толкова ограничен, че освен руски сайтове други да не достъпва.

СерГей
СерГей

Толкова ограничен явно можеш да бъдеш само ти!!!

Dave
Dave

Е как бе, ще им пускат да гледат и снимки на путю – вечния президент! хахаха

Misho
Misho

Така де, ама е само проект. Докато сереализира ще минат 50 години 🙂

Dave
Dave

може и 100 да минат

Rеvolution
Rеvolution

Русия няма как да не се намеси тук, иначе гражданите и скоро ще имат достъп до нецензуриран безжичен интернет а това не бива да се допуска от управляващите. Ще се опитат да блокират OneWeb/Starlink, но няма да е достатъчно и ефективно. Явно ще се опитат и да го конкурират като цена (и покритие разбира се ;))

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Екстра. Време е за безплатен интернет.
😀

ХИТЛЕР
ХИТЛЕР

Това е начин за шпиониране. Бъдете сигурни, че Китай и САЩ правят същото , сега ще е надпревара кой по-по-най от всички „безплатни“ интернети. Единственото смешно е, че това все пак е Русия, икономика, която има БВП колкото Холандия и проектът ще се реализира от пияниците след около 10-20 години най-малко.

Може да ни победиха през ВСВ, но ние ще ги победим на икономическата сцена!

Някой
Някой

Защо говориш все едно си участвал в битките ?
Някой май има шизуидни пристъпи

pix3l
pix3l

То да не е като да се наливаш с водка… 😀

Dave
Dave

хаха много вярно !

Методи Дамянов
Методи Дамянов

То да не е да се обявиш, че си 37 пол..

Методи Дамянов
Методи Дамянов

А уродите от гейсащ ще цензурират интернет…