Роскосмос обвини Илън Мъск в космически дъмпинг

26
541

В публикувания наскоро отчет за 2017 година Роскосмос посочи причините за загубата на лидерските позиции на Русия в космическата индустрия. Главната причина е конкуренцията от страна на SpaceX, космическите услуги на която са от един и половина до два пъти по-евтини, в сравнение с тези на руската държавна корпорация.

Според представения отчет, делът на Русия в световния експорт на ракетна космическа техника е бил 8,5% при планирани 24,5%.

С други думи, броят на руските ракети носители и космически апарати, изведени в космоса за миналата година са три пъти по-малко, отколкото са планирали специалистите на Роскосмос.

Причините са комплексни. Посочват се антируските санкции и падането на валутния курс на рублата, поради което руската космическа техника не може да бъде оборудвана с “висококачествена импортна техника”. Известна вина има и Украйна, която не спазва сроковете за доставка на някои компоненти за космическите апарати. Някои космически модули все още се изготвят съвместно, въпреки кризата в двустранните отношения на Русия и Украйна.

Но главната причина за неуспехите на Роскосмос е Илън Мъск и дъмпинговите цени на SpaceX за транспортирането на полезен товар до МКС и извеждането на сателити в орбита.

Роскосмос е на мнение, че зад дъмпинга на SpaceX стои правителството на САЩ, щедро субсидиращо космическите изстрелвания на космическата компания на Мъск.

Самият Мъск заяви, че американските конкуренти на SpaceX – Boeing и Lockheed Martin получават почти всички правителствени субсидии. Но миналата година и SpaceX успя да сключи изгодни договори с американските военни.

Но това няма как да е оправдание за Роскосмос. Тази държавна корпорация е абсолютен монополист в Русия в областта на космическите изстрелвания, включително и военните. През 2017 година Роскосмос изпревари SpaceX с извеждането в космоса на техника на Министерството на отбраната на РФ, както и извеждането в орбита на сателитите на Европейската космическа агенция. За 2018 година образно казано, резултатът е 20:18 изстрелвания в полза на Русия.

Но тази година, ако използваме същата терминология, резултатът е 18:16 в полза на космическата компания на Мъск.

На фона на аварията от 11 ноември тази година, възникнала при изстрелването на пилотирания космически кораб Союз МС-10, превъзходството на SpaceX изпъква още повече.

Основната причина е, че услугите на SpaceX са значително по-евтини. Анализите на експертите показват, че за извеждането на един тон полезен това в ниска околоземна орбита SpaceX взема $2,7 милиона. Същата услуга при използването на руската ракета Ангара-А5 струва $3,9 милиона. При използването на Falcon Heavy цената спада до $1,4 милиона, а с Протон-М цената също е по-ниска, но достига $2,8 милиона.

В същото време аналитиците на инвестиционната банка Morgan Stanley съветват всички инвеститори да влагат финанси в космическите компании, понеже през 2019 година се очаква рязък ръст на цената на акциите на тези компании. Според експертите на банката, фаворитите в тази област са SpaceX на Илън Мъск и Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
20 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Нормално е Мъск да бъде субсидиран от държавата, тъй като космическата част от бизнеса му е със стратегическо значение. Да не говорим, че има и партньорство. Руската космическа агенция също е субсидирана от държавата, макар и в много по-малка степен. Поне засега, няма закони против дъмпинга в космическата индустрия, а и там, на практика си има руско-американски тръст от поне седемдесет години. Както и да е, думата ми беше, че Роскосмос засега няма как да започне правни действия срещу Мъск, поради липсата на регулация на този пазар, а липсата на регулация е до голяма степен дело именно на САЩ и… Виж още »

Nikolai
Nikolai

Той в момента е почти равен, но в бъдеще няма да изглеждат така нещата. Особено след Crew Dragon

тъй-тъй
тъй-тъй

Да, но фактът, че след цялата гюрултия вдигната от Мъск, резултатът е почти равен, според мен не говори в полза на Спейс Екс. Лично моето мнение е, че дейността на Мъск все повече прилича на пирамида, а сладките приказки на господина са по-близки до художествената литература и мечтанията на киноиндустрията, отколкото до реалната ситуация. А какво ще стане, ако субсидиите над компаниите на господин Мъск спрат? Първият резултат е, че цените ще скочат. Относно Марс: За мен, колонизацията на Марс е неефективна, грандоманска идея, безмислена за осъществяване. Нещо като да имаш хубав дом, на приятно място, а да идеш зорлем… Виж още »

gotqn
gotqn

За щастие има хора, които не мислят като теб. А ако нямаше, още щяхме да чакаме Прометей да ни даде огъня в някоя пещера.

Пенчо
Пенчо

тъй-тъй, ти мой още не си разбрал че Тесла вече е по-голяма компания от Мерцедес? Я прочети малко новините. Сега кажи че Мерцедес е пирамида понеже е по правдоподобно. Толкова си зле!
Тесла е най-продавания електромобил, а скоро ще стане и най продавания автомобил, а СпейсХ е най успешната частна компания която засенчи русия, но ти още не вярваш че дори съществуват такива компании и мислиш че е пирамида?

тъй-тъй
тъй-тъй

@Пенчо Ако ще говорим конкретно за Мерцедес, не, не е по-голяма. В концерна Мерцедес са също така подразделението за камиони, автобуси и тежка техника, фирми като Скания и Фрайтлайнер и т.н. Техни са и част от Дойч Аероспейс, част от Дойче банк и още доста сериозни фирми. Що се отнася до Тесла, те дори не са в челото на пазара на електромобили – най-продаваният електромобил в световен мащаб е Нисан Лийф. В Европа Тесла почти няма позиции, така е и в Азия. Всъщност Тесла има стабилни позиции единствено в САЩ, и това е, защото правителството ги субсидира и води за… Виж още »

име
име

Абе то ако гледаш новините и финансовите сайтове.
И фейсбук е по – голям от IBM, intel и т.н. мастодонти в IT сферата. Но не ми се вярва някакъв си уеб сайт да се мери с АйБиЕм например.

kotinchev
kotinchev

Джеимс Уат демонстрира своя локомотив. Една дама от тълпата непрекъснато вика НЯМА ДА ТРЪГНЕ. Локомотив все пак тръгнал. Тя започнала да вика НЯМА ДА СПРЕ.

тъй-тъй
тъй-тъй

@kotinchev
Аз не казвам, че не можем да колонизираме Марс, казвам че това е напълно безмислено и неефективно, има разлика.

Андрей
Андрей

Технологиите за живот на Марс отдавна са измислени и не са проблем. Проблем е главно транспортирането до Марс. Точно върху този проблем се е съсредоточил Мъск. Веднъж решен проблема, колонизацията на Марс е въпрос на време.

тъй-тъй
тъй-тъй

В НАСА, след лунната експедиция, се отказват както от по-нататъшни ходения на Луната, така и от колонизация на Марс. Защо? Защото е неефективно и ненужно. Ще бъдат потрошени прекалено големи усилия, а ползите са малко. Все едно да дадеш 100 лв. за нещо, което струва 5 лева. Няма смисъл.
ПП. А дали технологии за живот на Марс има, ще разберем едва когато първите астронавти се доберат дотам /ако изобщо някой тръгне – в момента сме във фаза сладки приказки за пред хората с пари/. Засега всичко е теория, а теорията, както знаем, се различава от практиката.

Алекс
Алекс

@тъй-тъй: не си прав, не са пращали повече хора на Луната защото като суровини за времето си е нямало нищо което да ни трябва. Чистата наука не гарантира доход и за това не е достатъчен двигател за подобно начинание.
Сега обаче цените на изстрелванията падната много и не само правителства а и фирми се точат да разберат какво има под прахта и камъните. Ха са намерили някакви по-ценни ресурси (та дори и вода) лунната станция е в кърпа вързана. Единствената предпоставка да бъде направено нещо е да се очаква печалба от него.

тъй-тъй
тъй-тъй

Тук, на земята имаме всички нужни ресурси. Само ако проявяваме малко повече грижа за света, той ще бъде едно чудесно място, с неизчерпаеми енергийни източници, готов да поеме още много, много хора. Но вместо да изметем пред прага си, ние мислим за напускане на къщата. Не съм фен на тази идея. Алекс, прав сте за много неща, вярно е, че прогресът до голяма степен се движи главно от желанието за печалба, но според мен оттам идват и главните проблеми. Реално, целта ни е не прогрес, а печалба, оттам и експлоататорското ни мислене, докарало света до днешното положение. Поздрави.

Хуй за Путин
Хуй за Путин

Хахахаха…е това исках да чуя! 🙂

Skynet
Skynet

Че кво разбира мъск от ракети ? НИЩО ! Колка пъти е сглобявал ракета ? НИКОЛКО ! Обаче пентaгоня нареди инженерите(под специален надзор ca) по ракети да преминат към spaceX. Така е при централизираните диктатури – отиваме на марс щото баба ванга казала че след 80 години колонията на марс ще иска независимост от Земята. Все едно влади кръсника да разбира от сексуален тормоз обаче го прикрива. Албена Белянова: Докато шефът на АДФИ ме насилваше, началниците му от финансовото министерство се смееха Не знам що за разговор е бил проведен, но резултатът беше налице – по предложение на Георги Начев,… Виж още »

Alien
Alien

Абе ние отидохме да работим за spaceX ot Robinson helicopters.. какъв пентагон те гони какви инженери. Ходи кандидатстваи за работа не е трудно… едно резюме и видео ако искаш. Не мога и не искам да разбера начина ви на мислене… все едно живеете в пещера.

Пенчо
Пенчо

Колко си заблуден! Мъск не само че е инженер ами той прави дизайна на много от нещата. Не само на ракетите ами и на колите.

Ганчо
Ганчо

ти пък ако си мислиш че не си заблуден много се лъжеш. Тия гръмки новини дето за марс и незнам си кво искам му се ама …. има време просто реклама малко дигнат се акциите това е цялата работа

690В
690В

SpaceX e СЕРТИФИЦИРАНА да изстрелва ракети за воената програма.

Персонала няма право лятото да ходи да види великата китайска стена.

Всички комуникации се записват и отиват в Nsa за приоритетна проверка преди всички други дани..

Musk’s SpaceX was certified to launch rockets for the government’s military space program last year, joining the long-running contract held by United Launch Alliance (ULA), a joint venture between legacy defense giants Boeing and Lockheed Martin.

However, virtually all large military satellites launched by the ULA use RD-180 engines purchased from Russia’s Energomash, which is majority owned by the Russian government.

690В
690В

United Launch Alliance, the joint venture that historically enjoyed a virtual monopoly boosting large U.S. military or spy satellites into space, was awarded a $351 million deal for two launches of Air Force spacecraft on workhorse Atlas V rockets.

Based on Air Force numbers, those launches will cost roughly $170 million apiece, or more than $70 million above SpaceX prices.

Skynet
Skynet

SpaceX е включена към секретният монопола на петгагона наречер ULA – обединен алианс за изстрелване които до сега включваше само боинг и нортроп.

Всички хора в ULA ежедневно се проверяват за изтичане на информация към китай.

Мъск не е допускан до Spacex понеже има има бизнес с Китайците

Кин Чоа
Кин Чоа

Off topic, Мъск е инженер, вземи се ограмоти.

Musc
Musc

На крива ракета, космоса и е виновен!!!
хахаха

kolon
kolon

те и ссср едно време и те субсидираха космически кораби и др. неща и фалираха. сега и щатите като тях ше фалират

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

По-скоро човечеството ще фалира, а някои хора ще обходят нови светове. Ама то е добре да си махнеш капаците и да не бъдеш като конете. Преди време заради такива хора, едни смели мъже направиха Нова Атлантида оттатък Атлантика и днес всички ползват тяхното културно влияние и цивилизационен напредък.

Шишо
Шишо

Ех какъв кеф само. ето нова дъвка за руските тролове и тролки (щот отдалече си личи русизма в писането и мисленето а и феменизма). Та значи спейсх взима пари от държавата… па как никоя руска тролка не си спомня че НАСА обяви че ще работи само с частни компании щот те са по-ефективни от цели 14 години. А тези частни компании да не взимат пари за труда си само от наса бе смотли русоляви? Ей го вашия съсед Казахстан. Знаете ли какво има там а? там е единствения космодрум от който русия изстрелва търговски спътници заради които може да се… Виж още »