Роувърът Opportunity направи 9 години стаж на Марс

1
48

Марсианският роувър Opportunity празнува своята девета годишнина от началото на работата си на Червената планета. Машината е абсолютен рекордьор по този показател и дори в момента продължава да изпълнява задачите, поставяни от командния център, който се намира на Земята, съобщи Mashable.

Opportunity кацна на Марс на 24 януари 2004 година. Роувърът последва своя близнак Spirit, който беше пристигнал на Червената планета само три седмици по-рано. Spirit се повреди непоправимо и спря да функционира още през 2010 година, но Opportunity все още е достатъчно изправен, за да върши полезна работа.

Джон Калас, мениджър на Opportunity, е заявил, че преди девет години никой от екипа дори не е смеел да мечтае за такъв феноменален успех. Условията на далечната планета са изключително сурови, а роувърът вече е доста стар и е цяло чудо, че продължава да функционира толкова добре.

Opportunity си поделя Марс с много по-големия и модерен роувър Curiosity, който кацна на 5 август миналата година. Новата машина тежи един тон и е с размерите на лек автомобил. Това е пет пъти повече от Opportunity и Spirit. Curiosity разполага и с далеч по-модерни инструменти, които вече разкриват изключително любопитни подробности за Червената планета.

Прогнозният живот на Opportunity беше едва три месеца. През това време роувърът трябваше да обиколи част от заобикалящата го повърхност и да направи малко изследвания в търсене на следи от живот. Машината обаче преизпълни многократно мисията си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари