Роувърът Opportunity откри доказателства за топла вода на Марс

2
47

Марсианският роувър Opportunity продължава да прави сензационни разкрития по време на работата си на Марс. Машината наскоро достигна до ръба на кратера Endeavour и от там продължава да изпълнява задачите си, които са съсредоточени около търсенето на доказателства за наличието на вода на Червената планета, информира Space.com.

Високочувствителните камери на Opportunity са прихванали зона от кратера, която изглежда така сякаш по нея е текла топла вода за продължителен период от време. Геолозите на NASA са потвърдили, че всички характерни особености, които биха могли да доведат до подобен извод са налице в изображенията, които роувърът е изпратил до Земята.

Следите от вода са оставени върху една скала, локализирана близо до ръба на кратера и наречена от учените Tisdale 2. Върху нея е установено наличието на химичните елементи цинк и бром, които са често срещани във водата – особено в естествено топлата. Подобни скали не са откривани на Марс никога досега и Tisdale 2 се счита за уникален обект, който може да разкрие знания за Червената планета, които до момента са убягвали на специалистите.

За зараждането на живот най-важните условия са наличието на вода и енергия. Всичко това се съдържа в достатъчни количества в топлата вода и заснетата от Opportunity скала изглежда като част от обект, който в миналото е бил в състояние да предложи гостоприемни условия за живи организми. В момента Марс е сух и студен, но учените вярват, че в миналото той е бил подходящо място за зараждането и развитието на живот.

Роувърът Spirit, който е близнак на Opportunity и вече не функционира, намери силни доказателства, подкрепящи хипотезата, че в древността на Червената планета са действали хидротермални системи. Тези доказателства се намираха близо до мястото на приземяване на Spirit и бяха установени през 2007 година.

Учените на NASA са обяснили, че когато на Земята бъдат открити скали с високо съдържание на цинк, в типичния случай те са формирани под влиянието на естествени извори с топла вода. Това дава основание да смятаме, че сегашното откритие на Opportunity е свързано с подобно явление. Предвидени са още подробни изследвания на Tisdale 2.

Кратерът Endeavour е гигантско образувание, което е рожба на сблъсък с космически обект. Ширината му възлиза на внушителните 22 километра. Opportunity стигна до ръба на кратера преди около три седмици.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
one-77
one-77

Eee, откриха топлата вода :yanim:

morydin
morydin

Топлофикация и до там е стигнала…