Попадали ли сте на някоя от онези iPad реклами, в които дете пита „А какво е това компютър?“, сякаш РС-то отдавна е умряло? Според проучване на маркетинговата компания Gartner смъртта на продажбите на персонални компютри все още не се е случила. Gartner и IDC твърдят, че световните PC доставки са се увеличили за пръв път от шест години насам.

Данните на Gartner и тези на IDC се различават леко – според Gartner те са нараснали с 1,4% през второто тримесечие на 2018 г., докато IDC казва, че са нараснали с 2,7%, но всеки е съгласен, че това е най-силният ръст от 2012 г. насам.

Всяка фирма твърди, че индустрията е продала около 62 милиона компютри през последните три месеца.

Това не означава, че задължително трябва да очакваме, че РС продажбите бележат скок или дори възстановяване, а само че те се крепят. Преди два дни Gartner прогнозира, че пазарът на компютри и таблети ще намалее с 1,2% през 2018 г. и ще се понижи леко през следващите няколко години, като предвижда общ спад от 7 милиона единици до 2020 г.

Докато пазарът на персонални компютри е чувствителен към цените, Gartner отчита това, че търсенето на бизнеса мигрира към високотехнологични персонални компютри, като например ултрамобилни устройства с висока цена, където стойността се смята за по-висока. Според Gartner, доставките на супермобилни премиум модели ще се увеличат с 12% през 2018 г.

„Пазарът на персонални компютри все още е възпрепятстван от недостига на DRAM за цялата 2018 г., поради липсата на нов капацитет на платките. В резултат на това производителите на компютри ще продължат да увеличават цените през 2018 г.“, казва Ранджит Атал, директор на изследването в Gartner.

Ето една таблица, която ви показва някои от нюансите:

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
AymalievБГ граматикаPC . Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
PC .
PC .

Колко са истински процентите : 3)Dell – взе 60 млрд $ заеми за да купи 80% от ЕМС върна 10 млрд $ като продаде поделения а сега каквото изкара отива по полащане на лихвите по заема. Сега Майкъл Дел и Силвър Лейк спешно искат да качат dell на борсата за да си продадът акците и да се отървът . 2)HP – Лео Апотекер а Мег Уитмън само в 2 сделки за придобиване изгубиха 12 млрд $ след като придобиха откровени счетоводни измами. Опита изкупуване на собствени акции за да задържи цената ама $ свършиха набързо. HP се раздели на 2… Виж още »

БГ граматика
БГ граматика

Интересни идеи излагаш ама вземи да научиш бг граматика…моля те! Почти звучиш като неграмотен циганин!

Aymaliev
Aymaliev

Аз, ако имах толкова задълбочени коментари, щях да си напиша поне името отгоре. (И нямаше да ги поствам в Калдата, но това е друг въпрос)