Попадали ли сте на някоя от онези iPad реклами, в които дете пита „А какво е това компютър?“, сякаш РС-то отдавна е умряло? Според проучване на маркетинговата компания Gartner смъртта на продажбите на персонални компютри все още не се е случила. Gartner и IDC твърдят, че световните PC доставки са се увеличили за пръв път от шест години насам.

Данните на Gartner и тези на IDC се различават леко – според Gartner те са нараснали с 1,4% през второто тримесечие на 2018 г., докато IDC казва, че са нараснали с 2,7%, но всеки е съгласен, че това е най-силният ръст от 2012 г. насам.

Всяка фирма твърди, че индустрията е продала около 62 милиона компютри през последните три месеца.

Това не означава, че задължително трябва да очакваме, че РС продажбите бележат скок или дори възстановяване, а само че те се крепят. Преди два дни Gartner прогнозира, че пазарът на компютри и таблети ще намалее с 1,2% през 2018 г. и ще се понижи леко през следващите няколко години, като предвижда общ спад от 7 милиона единици до 2020 г.

Докато пазарът на персонални компютри е чувствителен към цените, Gartner отчита това, че търсенето на бизнеса мигрира към високотехнологични персонални компютри, като например ултрамобилни устройства с висока цена, където стойността се смята за по-висока. Според Gartner, доставките на супермобилни премиум модели ще се увеличат с 12% през 2018 г.

„Пазарът на персонални компютри все още е възпрепятстван от недостига на DRAM за цялата 2018 г., поради липсата на нов капацитет на платките. В резултат на това производителите на компютри ще продължат да увеличават цените през 2018 г.“, казва Ранджит Атал, директор на изследването в Gartner.

Ето една таблица, която ви показва някои от нюансите:

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
3 Автори на коментарите
AymalievБГ граматикаPC . Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
PC .
PC .

Колко са истински процентите : 3)Dell – взе 60 млрд $ заеми за да купи 80% от ЕМС върна 10 млрд $ като продаде поделения а сега каквото изкара отива по полащане на лихвите по заема. Сега Майкъл Дел и Силвър Лейк спешно искат да качат dell на борсата за да си продадът акците и да се отървът . 2)HP – Лео Апотекер а Мег Уитмън само в 2 сделки за придобиване изгубиха 12 млрд $ след като придобиха откровени счетоводни измами. Опита изкупуване на собствени акции за да задържи цената ама $ свършиха набързо. HP се раздели на 2… Виж още »

Aymaliev
Aymaliev

Аз, ако имах толкова задълбочени коментари, щях да си напиша поне името отгоре. (И нямаше да ги поствам в Калдата, но това е друг въпрос)

БГ граматика
БГ граматика

Интересни идеи излагаш ама вземи да научиш бг граматика…моля те! Почти звучиш като неграмотен циганин!