Русия блокира Opera VPN

8
1525

VPN услугите VyprVPN и Opera VPN вече са напълно блокирани в Русия. В официалния уеб сайт на Роскомнадзор се казва, че тези онлайн услуги са блокирани в съответствие с регламента за реагиране на заплахите от възможност за заобикаляне ограниченията на достъпа до детска порнография, самоубийства, употреба на наркотици и друго забранено съдържание, който важи за територията на Русия. Решението влезе в сила на 17 юни тази година.

В съобщение за медиите Роскомнадзор съобщава за бели списъци, в които са включени над 200 технологични процеси на 130 руски компании. За тези така наречени процеси е разрешено използването на VPN услуги, въпреки че те по принцип се блокират от регулаторните органи на Русия.

Роскомнадзор съобщи още, че VyprVPN и Opera VPN са класифицирани като заплаха относно постановлението на правителството на Руската Федерация от 12 февруари. Във връзка с това на 14 май тази година тези онлайн услуги са били официално информирани в сайта на руското ведомство, че има възможност за тяхното включване в белите списъци, но те не са реагирали на тази информация. За да може подобен ресурс да попадне в белия списък, съответните VPN услуги са задължения да блокират достъпа до ресурсите, работата на които е забранена на територията на Руската Федерация. Всъщност, по този начин използването на VPN губи смисъл.

Opera официално съобщи, че ще премахне VPN функционалността от своя браузър за територията на Русия.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари