Това заяви заместник директорът на Министерството на финансите Алексей Моисеев. Той съобщи, че се подготвят съответните поправки в законодателството, които ще бъдат представени в началото на 2018 година. Моисеев подчерта, че Конституцията на Руската Федерация признава за платежно средство единствено рублата и други варианти не може да има.

Конституцията декларира, че разплащателното средство на територията на РФ е рублата. От това следва, че не може да се плаща нито с жетончета за „Монополи“, нито с парите от World of Tanks, нито с каквито и да е други разписки, подписки, записки. Ако вашите руски рубли са малко, винаги можете да обмените вашите биткойни на рубли да си купите пирожка в LavkaLavka. Но да отидете в LavkaLavka и да платите с биткойни не може – това е конституционен принцип. Засега за нарушението на конституционен принцип наказание няма. Ние ще направим по-детайлна реализация на конституционния принцип и ще определим какви наказания ще бъдат налагани за различните степени на неговото нарушение“ – каза Моисеев.

Финансистът обясни, че в основни линии са планирани административни наказания, но при достигането на по-големи мащаби ще се търси наказателна отговорност. Според Министерството на финансите на РФ, наказателна отговорност ще се търси, ако някой се занимава с добив на цифрова валута за да създаде сурогат, заместващ руската рубла. Наказателна отговорност ще се търси, ако майнингът е използван за избягване на данъчното облагане или за друга незаконна дейност.

Съответните поправки на законите са съгласувани с Централната банка на РФ и са оформени като два законопроекта, които ще бъдат предложени в началото на 2018 година и се очаква да влязат в сила малко по-късно.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ивоxaxasaaaaAgentpatПенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
КРАЕН КАПИТАЛИСТ
КРАЕН КАПИТАЛИСТ

Браво!

paz
paz

И сега какво излиза, всички в света почнаха атака срещу биткойна само САЩ го приветства. Нещо става тук.

АхОх
АхОх

Дъpжнитe инcтитyции пpeдпoчитaт пapитe дa влизaт, a нe дa излизaт oт дъpжaвaтa (бaнĸaтa).

Бинĸoйнитe ce дъpжaт пpeдимнo oт aмepиĸaнcĸи coбcтвeнници. T.E. иcтинcĸитe пapи oт дъpжaвитe влизaт в Амepиĸaнcĸитe бaнĸи и излизaт oт дpyгитe дъpжaви eтo зaтoвa CAЩ нe cпиpa бинĸoйнa, a дpyгитe cилни дъpжaви гo paзбpaxa и гo зaбpaниxa.

Пенчо
Пенчо

Интересно как могат да разберат дали имаш биткойни или не? Няма да плащам данъци хахаха!!!

Agentpat
Agentpat

Правилно решение!

saaaa
saaaa

прави са трябва да има данъци няма как иначе .
ако имаше воля светът всичко да е честно можеше отдавна да махне книжните пари и всичко да е по електронен път и с автоматична удръжка на данъци още от заплатата без да се чака да се направи сделка но някои лелчета щяха да са на улицата и да не могат да си намерят работа а пък те шуробаджаначки на банкера та им намерена работа пачки с пари да броят .

иво
иво

Какви данъци бе умник- нали си плащаш ддс за всичкия хардуер – плащаш си ддс за изгорения ток. Май искате и нашата умряла държава да стане като Испания и да ти вземат 40 % от приходите. Отделно,ако това стане- още повече хора ще започнат да си укриват парите в криптовалути и ще задържат инвестициите си в тях