Това заяви заместник директорът на Министерството на финансите Алексей Моисеев. Той съобщи, че се подготвят съответните поправки в законодателството, които ще бъдат представени в началото на 2018 година. Моисеев подчерта, че Конституцията на Руската Федерация признава за платежно средство единствено рублата и други варианти не може да има.

Конституцията декларира, че разплащателното средство на територията на РФ е рублата. От това следва, че не може да се плаща нито с жетончета за “Монополи”, нито с парите от World of Tanks, нито с каквито и да е други разписки, подписки, записки. Ако вашите руски рубли са малко, винаги можете да обмените вашите биткойни на рубли да си купите пирожка в LavkaLavka. Но да отидете в LavkaLavka и да платите с биткойни не може – това е конституционен принцип. Засега за нарушението на конституционен принцип наказание няма. Ние ще направим по-детайлна реализация на конституционния принцип и ще определим какви наказания ще бъдат налагани за различните степени на неговото нарушение” – каза Моисеев.

Финансистът обясни, че в основни линии са планирани административни наказания, но при достигането на по-големи мащаби ще се търси наказателна отговорност. Според Министерството на финансите на РФ, наказателна отговорност ще се търси, ако някой се занимава с добив на цифрова валута за да създаде сурогат, заместващ руската рубла. Наказателна отговорност ще се търси, ако майнингът е използван за избягване на данъчното облагане или за друга незаконна дейност.

Съответните поправки на законите са съгласувани с Централната банка на РФ и са оформени като два законопроекта, които ще бъдат предложени в началото на 2018 година и се очаква да влязат в сила малко по-късно.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

8 коментара за "Русия въвежда наказателна отговорност за използване на криптовалута"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка