Русия възнамерява да предлага жителство на чуждестранните програмисти

6
707

В Русия бе предложен проектозакон за предоставяне на жителство за чуждестранните програмисти. Новият закон трябва да бъде готов и да влезе в сила към месец декември тази година.

Предложението за създаването на новия проектозакон идва от представителите на руската IT индустрия. В рамките на новия закон се предвиждат и големи данъчни отстъпки за купувачите на руски софтуер и хардуер, временен мораториум на IT компаниите  за проверки от надзорните органи и още редица други инициативи.

Руските софтуерни компании отбелязват, че към днешен ден IT индустрията се е сблъскала с недостиг на висококвалифицирани специалисти. Направените разчети показват, че след десет години на руската икономика няма да достигат около 2 милиона разработчици и програмисти и тя няма да може да се конкурира с другите държави.

Не са малко и експертите, които отбелязват, че сега повечето IT специалисти работят отдалечено и даването на жителство няма да бъде достатъчно стимулираща мярка. А и като цяло условията за работа в руските софтуерни компании силно се различават от американските, а чуждестранните клиенти също търсят специалисти за работа в Европа, където условията за работа също са много по-добри и по този начин шансът на Русия да намери квалифицирани разработчици намалява.

Според статистиките на HeadHunter, IT специалист без опит в Русия започва със заплата средно от 35 хиляди рубли ($478), със стаж от 1 до 3 години – 55 хиляди ($752), със стаж от 3 до 6 години – 110 хиляди ($1505) и със стаж над 6 години – 150 000 рубли ($2052).

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари