Русия готви въвеждането на национален интернет филтър

0
19

Русия става поредната държава, която планира да въведе национална защитна стена, която да спира достъпа на гражданите до определени онлайн услуги. Като основен мотив за мярката се отбелязва желанието да се спре достъпа до порно сайтове, но не е изключено Кремъл да има и скрити намерения за блокиране на информационни услуги, които са политически неудобни, съобщи Neowin.

Четири от политическите партии в руския парламент работят по добавки към вече съществуващите закони, които ще позволят на правителството да направи черен списък със сайтове, достъпът до които ще бъде спрян за потребителите, намиращи се в Русия. Сред блокираните сайтове със сигурност ще са тези, които съдържат забранена порнография, реклама на наркотици и насаждане на самоубийствени и екстремистки идеи.

Според готвените законови промени, ако бъде засечен сайт със забранено съдържание, собственикът му ще получи предупреждение, с което му се дават 24 часа за премахване на незаконното съдържание. Ако това не се случи в срок сайтът ще влезе в черния списък и ще бъде поставен зад националния файъруол.

Законовите промени ще бъдат гласувани от руския парламент съвсем скоро и има реални шансове те да бъдат приети още на първо четене. Ако това се случи правителството ще работи с все още неназована организация, която ще помага при мониторинга на световната мрежа.

Подобна система действа отдавна в Китай. Тя е известна с прозвището Великата китайска огнена стена.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за