Русия иска да забрани социалните мрежи, които дискриминират руски медии

4
413

Руското правителство работи над нов закон, който да блокира сайтовете на чужди социални мрежи, които „дискриминират“ руски медии, опериращи в чужбина. Тази забрана ще важи на руска територия.

В обяснение към закона се посочват изрично сайтове като Facebook, Twitter и YouTube, посочват от ZDNet.

Той е внесен за обсъждане в руската Дума миналата седмица

Вносителите обясняват, че от април има редица оплаквания от редактори на руски медии, че техните акаунти в социалните мрежи са цензурирани.

Посочва се, че става дума за медии като Russia Today, RIA Novosti и Crimea 24. Документирани са около 20 случая. Според депутатите, въпросната дискриминация произлиза от правила, които са въведени в Twitter и Facebook тази година, а в YouTube през 2018 година.

Става въпрос за обозначаване на профилите на свързани с държавата новинарски агенции и намаляването на видимостта към тяхното съдържание – чрез изключването им от алгоритмите за препоръчване на съдържание.

Новият закон планира да даде правото на Прокуратурата и Министерството на външните работи на Русия да поиска забрана на сайтове, в които има такива ограничения.

След като решението се вземе, руският телекомуникационен надзорен орган, Роскомнадзор, ще бъде призоваван да наложи забраната чрез своя черен списък за сайтове.

Интересен факт е, че в него от 2016 година присъства социалната мрежа LinkedIn.

4 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари