fbpx
22.8 C
София

Русия и Китай ще си сътрудничат в изграждането на лунна база

Най-четени

Правителствата на Русия и Китай се договориха да подпишат меморандум за сътрудничество, според който двете страни ще си сътрудничат при изграждането на предстояща лунна база.

По-конкретно, съобщават от SpaceNews, споразумението предполага, че Русия ще се присъедини с помощта на Китай към планираните международни лунни изследователски станции (ILRS). Това е изненадващо, особено след като Русия сравнително наскоро обяви, че се отказва от изграждането на лунна база. Въпреки това обаче, партньорството с Китай не е изненадващо, предвид че и двете държави имат своя принос към операциите на Международната космическа станция, а в миналото са заемали и сходни позиции по отношение на някои от проблемите на МКС. Сегашното споразумение може да доведе до голямо влияние върху геополитическия пейзаж на космическите изследвания.

Ново партньорство

Целта на ILRS е да установи дългосрочно роботизирано присъствие на Луната до началото на 2030-те и устойчиво човешко присъствие по-късно през това десетилетие. Русия, която неотдавна публично заяви, че МКС е „станала неизползваема през последните си години“, ще предостави своя собствен опит в космическите пътувания, съобщават от SpaceNews, въпреки че подробностите по предварителното споразумение не са финализирани.

„Това съдружие между правителството на Китай и това на Русия по отношение на космическите изследвания се вписва в една по-голяма тенденция, а именно това, че Русия преминава в по-тесни отношения с Китай“, каза експертът по международни отношения от Университета в Лестър Бледин Боуен пред SpaceNews.

Космосът отдавна е тема на политическа гордост, още от времето на първото човешко кацане на Луната и изпращането на първите хора в Космоса. Именно затова не е изненадващо, че тези две държави с националистически ориентирани правителства, проявяват интерес към взаимно съдружие, тъй като могат да намерят взаимна изгода и по посока на космическите изследвания.

Отношенията между НАСА и руската агенция Роскосмос са напрегнати в последно време и това ново споразумение може допълнително да намали ролята на НАСА като глобален лидер сред космическите програми.

Това се усложнява от факта, че Европейската космическа агенция също наблюдава ILRS, за да види дали иска да се присъедини към програмата, съобщават от SpaceNews – ход, който допълнително ще изолира НАСА, на която е забранено да си сътрудничи с Китай в космоса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини