fbpx
1.1 C
София

Русия ли стои зад атаката над правителствените сайтове на Украйна?

Най-четени

Украинското правителство обвини Русия, че стои зад кибератаката от миналия петък срещу десетки официални държавни уебсайтове.

Около 70 правителствени уебсайта и услуги временно спряха да работят, като това представлява абсолютен прецедент в историята на кибератаките срещу Украйна за последните няколко години.

Преди сайтовете да бъдат извадени от строя, се появи съобщение в повечето от тях, което предупреждаваше украинците, че те трябва да „бъдат готови за най-лошото“. Достъпът до повечето сайтове и правителствени системи беше възстановен няколко часа след това.

САЩ и НАТО осъдиха атаката и предложиха своята подкрепа на Украйна. Правителството на Русия не е дало официален коментар относно хакерската атака.

Експерти от министерството на информацията на Украйна публикуваха график за разпространението на новините за атаката, като посочиха, че руските медии са информирали украинските медии за точното разпространение на атаката.

Те твърдят, че атаките са били в отговор на това, което те нарекоха провал на Русия в последните ѝ преговори с НАТО за Украйна.

Украйна е подложена на силен натиск от страна на големия си съсед, като близо 100 000 руски войници са мобилизирани по границите на страната.

Украинската служба за сигурност заяви, че само за девет месеца от изминалата година е неутрализирала повече от 1200 кибератаки или инциденти.

НАТО заяви, че скоро ще подпише споразумение с Украйна за засилено сътрудничество в кибер пространството, което ще ѝ даде достъп до единната платформа на организацията за споделяне на информация за зловреден софтуер.

Белият дом каза, че ще предостави на Украйна всякаква подкрепа, от която се нуждае, за да се възстанови от атаката.

В началото на атаката от петък, съобщение за хакнатите уебсайтове беше разпространено на три езика – украински, руски и полски.

Съобщението на украински, което се е появявало, когато някой се е опитал да влезе в някой от държавните сайтове, е гласяло:

„Всички ваши лични данни са качени в публичното пространство. В тях се съдържа вашето минало, вашето настояще и вашето бъдеще.“

Съобщението на полски език е съдържало сериозни грешки и не изглежда да е писано от човек, който владее полски език като роден, според изявление, направено от правителството на Полша, което също обвини Русия за хакерската атака.

По-късно службите на Украйна заявиха, че според първоначалните оценки няма данни да е изтекла лична информация на гражданите.

Сред уеб сайтовете и правителствените системи, които са паднали и са станали обект на настоящата атака, е и системата Diia – ключова система, която съдържа правителствените услуги по съхраняване на лични данни за ваксинираното от COVID-19 население и ваксинационните сертификати в страната. Въпреки това обаче от правителството на Украйна засега са категорични, че и от тази система няма сведения за изтичане на лични данни на гражданите, нито за получаване на достъп до базите данни и възможност за редакция на ключовата информация.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел заяви, че всичките му ресурси са мобилизирани, за да помогне на Украйна да се справи с „този тип кибератака“.

Русия ли стои зад това?

Докато светът нервно наблюдаваше струпването на руски войски около границите на Украйна, кибер общността наблюдаваше и чакаше каква ще бъде експанзията на Русия във виртуалното пространство. Хибридната или асиметрична война е установена част от съвременния конфликт и Русия се е доказала, че е умела в атаката в кибер сферата, както и на физическата. По време на настъплението в Грузия през 2008 година правителствените уебсайтове на страната също бяха изведени от строя под въздействието на атаките на Русия. Същото можехме да наблюдаваме и когато Русия превзе и анексира Крим от Украйна през 2014 г. – тогава страната отново беше обвинена в стартирането на набор от кибер атаки, които имаха за цел да дестабилизират комуникационните системи и каналите за официална връзка между правителството на страната и населението, както и да се разпространяват масови паника, смут и обърквания, докато войските превземаха региона.

Тази последна атака срещу украинските уебсайтове е в съответствие с предишните събития, за които става дума, но в същото време има и много необичайни детайли.

Заплахите за публично оповестяване на личните данни на гражданите на Украйна очевидно са кухи и безпочвени, тъй като никакви данни не са били компрометирани от извършените атаки над публичните сайтове на Украйна, поне доколкото става ясно от официалните данни на правителството на страната. Също така силно императивните и заплашителни съобщения, които бяха лошо написани на полски, допълнително издават, че навярно тук не става въпрос за координирана кибер атаката, която да е под патронажа на руското правителство, и в която да са вложени значителни ресурси.

Вместо поръчана от Кремъл кибер офанзива, тази ситуацията прилича по-скоро на координирана атака от страна на патриотично и националистично настроени руски хакери – нещо, което видяхме и по време на войната между Русия и Грузия през 2008 година. Въпреки че тази атака може да не е поръчана и направлявана от Кремъл, то правителството на Русия със сигурност би приело позитивно това подпомагане в нажежаване на обстановката и допълнително разклащане на силите на Украйна предвид изключително напрегнатата ситуация, в която се намираме.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини