fbpx
-8.9 C
София

Русия: множество въпросителни около закона за „черния списък“ със сайтове на Кремъл

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Преди два дена в Русия влезе в сила законът за създаването на „единен регистър на домейновите имена, указващи местоположението на страници на сайтове в мрежата на Интернет и мрежови адреси, които позволяват да бъдат идентифицирани сайтове в мрежата на Интернет, които съдържат информация, чието разпространение на територията на Русия е забранено“, както е официалното име на регистъра или закон за „черните списъци“, както е известен още сред обикновените хора. Кремъл предприе тази мярка като част от Закона за защита на децата от информация причиняваща вреда на тяхното здраве или развитие. Помните ли полемиките около любимото на поколения деца анимационно филмче „Ну погоди“ и заклеймяването му от властите като развращаващо и неподходящо за младото поколение? Да, за този закон става дума.

Официалният повод за пускането на регистъра е организирането на мярка, която ще улесни закриването на сайтове съдържащи детска порнография, сведения за способите за изготвяне на наркотици и информация за местата на тяхното разпространение или информация подтикваща хората към самоубийство. Но не са и малко неизвестните около закона и регистъра. Според споменатия закон всеки, който пожелае може да подаде сигнал към регистъра, след което органът, който ще следи за спазването на закона в руското интернет пространство – Роскомнадзор (или „Федералната служба по надзор в областта на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации“) ще разгледа сигнала и ако реши, че е нужно затварянето на ресурса, ще уведоми собственика на ресурса да свали сайта си или ограничи достъпа до него. Ако това не бъде направено в определен срок, то Роскомнадзор ще има пълномощия да накара интернет оператора да закрие сайта.

Противоречията обаче около закона са не едно или две, тъй като няма прозрачност около хората, които ще са упълномощени от Роскомнадзор да определят кой ресурс трябва да се закрие и кой да остане. Не са малко хората, които смятат, че Роскомнадзор може да превиши правомощията си и да започне затварянето на уебсайтове под давление на политически или корпоративен натиск. Има страни, които твърдят, че въпросната мярка няма да навреди по никакъв начин на престъпниците. Според Владимир Чижевский от руската Пиратска партия законът е написан от технически неграмотни хора и той няма да нанесе никаква вреда на престъпниците, които действат онлайн, тъй като подобни блокирания „не представляват никакъв проблем за тях“. Руската Пиратска партия свика и специална конференция по повод предстоящите мерки, а заедно и с други противници на Регистъра, които смятат, че зад създаването му се крие нещо повече от ограничението на онлайн престъпниците в руското онлайн пространство пуснаха и сайт – Роскомсвобода, който ще предоставя на своите потребители да достигат до интернет ресурсите, които са били блокирани. Пиратската партия също така организира и специална комисия, която ще разглежда блокираните ресурси, и ако установи, че блокирането им е неправомерно ще даде достъп до ресурсите.

В емоционално изказване по повод въпросната мярка от страна на Кремъл, Павел Рассудов – председател на щаба на конвента на Пиратската партия заяви: „Ние възприемаме Интернет като наша територия, тъй като не правителството го е създал. Той е създаден от милионите наши компютри и не е подвластен на никоя държава. Ето защо всеки опит на депутатите да ограничат свободата ни в Интернет изглежда смехотворен и нелеп“.

Преди два дена неправителствената организация „Репортери без граници“ излезе с остри критики към закона и руските властимащи. „Въпреки многобройните критики към закона, ние констатираме пълна липса на воля от страна на правителството да разясни противоречивите разпоредби и да изключи от него точките, които нарушават свободата“, се заявява в специално комюнике изготвено от организацията.

В издаденото комюнике на неправителствената организация се говори също така и за още две противоречиви законодателни решения на Кремъл – допълненията към закона, който определя наказанията за разгласяване на държавна тайна, а така също и законопроекта за носене на отговорност при „оскърбяване на чувствата на вярващите“. Въпросното комюнике завършва с остро предупреждение към Кремъл:

„Последните инициативи на „Дума“-та са доказателство за опит за нападение над свободата на информацията. Приканваме парламентаристите да вземат под внимание основополагащите се права на гражданите за достъп до информация, които са гарантирани от руската конституция и международните конвенции подписани от Москва и да преосмислят тези текстове“.

При разглеждането на законопроекта за регистъра през лятото рускоезичната версия на Wikipedia преустанови работа за кратко в знак на протест срещу закона. Несъгласието си към законовата мярка по това време изразиха и два други сайта – руската социална мрежа „Вконтакте“, които създадоха уебсайтът „Град зад стената“ и Yandex, които измениха слогана в логото на сайта си „Ще намерите всичко“, задрасквайки думата „всичко“.

Немалко въпросителни повдигна и начинът, по който ще се осъществява блокировката, и дали няма опасност покрай вредното съдържание да изчезне достъпа и до легалното. Разисквания имаше и за метода на блокировка и да не се блокира ресурса по IP, a по URL, каквото и предложение още лятото е имал Павел Храмцов от Ru-Center. По неговите думи никоя система на филтрация не е на 100% сигурна – най-добрата (с успех около 80%) се явява системата за задълбочено изследване на пакетите или DPI, чието въвеждане ще е непосилно за организациите управляващи интернет ресурсите.

Иначе регистърът започна работа, като вече има и конкретни резултати с блокирането на шест сайта, на които е разположено неправомерно съдържание. Само за денонощие отправените заявки за разглеждане към комисията са били повече от 2300, като около 700 жалби са отхвърлени, преди да бъдат разгледани. Едва започнал работа, регистърът бе атакуван от хакери, но от Роскомнадзор заявиха със задоволство, че атаката е била отбита бързо.

Що се отнася до работата на руската Пиратска партия, тя също вече работи по осигуряване на достъп до забранените за територия онлайн ресурси. Става дума за „Фонда за съдействие за защита на здравето и социалната справедливост на името на Андрей Рилков“, който се занимава с борба с наркозависимостта. Властите го обвиняват, че пропагандира използването на наркотични вещества. Става дума за това, че на сайта се помага на наркозависими да започнат метадонова терапия за лечение на зависимостта си – метод, който не е приет в Русия. Именно и затова, властите са забранили достъпа до интернет-ресурсите на Фонда, но „пиратите“ посочват, че метадоновата терапия е практика одобрена от ООН и международните лекарски сдружения. Рассудов споделя, че „пиратите“ нямат отношение към оспорване или защита на метадоновата терапия, а че на сайта се дава помощ на хора с различни проблеми и той трябва да е достъпен за руските граждани.

Статията е подготвена по материали от руската преса.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини