Русия може да забрани Facebook, Gmail и Skype

21
32

Руският парламент одобри проектозакон, чието влизане в сила може да наложи блокирането на популярни по цял свят онлайн услуги като Facebook, Gmail и Skype. За да не се случи това, компаниите поддържащи тези услуги трябва да докажат, че всички данни за руските им потребители се съхраняват в сървъри разположени в страната.

Целта на закона е ясна: ако въпросните данни са на руска земя, правителството много по-лесно и напълно законно ще може да ги придобива и анализира. В момента руското правителство няма право да поисква потребителски данни съдържащи се в сървъри в друга страна освен ако не изпрати официална молба, която, обаче, може да бъде отказана от друга страна.

Проектозаконът всъщност е поправка към закона за анти-тероризма наречена „Информация, информационни технологии и защита на информацията“. Ако след въвеждането му някоя компания – било то руска или чужда – не успее да предаде на руското правителство информация за последните шест месеца, услугите им са заплашени от блокиране в страната.

Преди проектозаконът да влезе в сила остава само да бъде одобрен от президента Владимир Путин. Като се има предвид в каква посока се движи политиката му, обаче, това едва ли ще отнеме особено много време.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари