Русия може да размисли и да започне наемането на хакери в държавните ведомства

0
29

Съветникът на Президента на Руската федерация Игор Шегольов заяви днес, че страната има желание да приеме международната конвенция против кибервойните. Той заяви обаче, че Русия може да преразгледа настоящата си политика по въпроса и по примера на други държави да привлече хакери на работа в държавните ведомства подчинени на министерството на отбраната.

„Правилата в глобалната мрежа е нужно да са глобални“, подчерта Шегольов. Той разкри също, че подобна обща конвенция може да стане факт в скоро време. „Русия, в частност, подкрепя създаването на такава една конвенция“, заяви още той, като уточни обаче, че в една различна, идеална ситуация, Интернет би трябвало да си остане демилитаризирана зона.

„Но, тези, които държат ключовете за Интернет не бързат с приемането на една подобна конвенция и открито говорят, че разглеждат Интернет, като поле за водене на различни по вид бойни действия“, каза още Шегольов в ефира на „Россия 24“, намеквайки вероятно за политиката на администрациите на американските президенти Буш и Обама. По неговите думи, в редица страни, ръководителите на различни държавни ведомства открито агитират хакерите да постъпват в редиците на военните подразделения на собствените си страни. По този повод Шегольов заяви, че Русия може да преразгледа сегашната си политика и да почне да наема хакери на работа в различни държавни ведомства. Той добави, че по принцип хакерите са „доста умни момчета, много, от които настроени патриотично“.

„Засега единни мерки по отношение на киберзащитата и воденето на кибервойна в глобален план няма. Руската държава е настоявала нееднократно пред другите страни да седнат на една маса и да приемат някакви общи и окончателни решения по въпроса, но не винаги се вслушват в нас“, признава Шегольов.

През 2011г. един украински учен – професор А.А. Мережко, доктор на юридическите науки към Украинския център за политически мениджмънт предлага създаването на една обща конвенция, която ще заклейми воденето на кибервойни във виртуалното пространство, проект макар и обсъждан достатъчно, така и не получил политическо признание

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари