Русия обмисля въвеждането на социален рейтинг за своите граждани

22
1061

С подготовката на въвеждането на руски вариант на китайския социален рейтинг работи компания, специализирана върху обработката на BigData данните. Засега нейното име не се съобщава.

В социалните мрежи се появи информация, че в РФ се разработва компютърна система за социален рейтинг по аналогия със системата, която вече работи в редица китайски региони. Като информация за огромната база данни ще се използва публична информация – социални мрежи, публикации в медиите, обяви за продажби на стоки, отзиви за конкретния човек, форумите, сайтовете и т.н. Системата ще бъде допълнена и с базите данни за нарушенията на закона – допуснати ПТП, арести, контактуване с арестувани, административни нарушения, списъци с банкови длъжници и други подобни.

В крайна сметка всеки гражданин на Руската федерация ще получи обща оценка, в която е отчетена неговата потенциална обществена и криминална опасност. Според думите на разработчиците, засега тази система няма да се използва за съставяне на политическия рейтинг на руснаците, но ще бъде особено полезна за банките, застрахователните организации, учебните заведения, наемателите и други.

Системата за социален рейтинг бе въведена в Китай през 2010 година, а през 2014 година тя започна да се използва масово. В зависимост от поведението и постъпките на всеки китайски гражданин се образува един обща бал. Колкото е по-висок този бал, толкова е по-висок социалният рейтинг на китаеца. Хората с нисък рейтинг не могат да кандидатстват за престижна работа, нямат право да използват бърз транспорт, не могат да учат в редица учебни институции и т.н.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ПицаБургерЛаДойчланд
ПицаБургерЛаДойчланд

Явно това тенденция при комунягите. Китайците вече го вкараха, скоро и при нас.

Efix
Efix

Вече преди да се запознаеш с някой, ще трябва да го сканираш какъв му социалния рейтинг, също в сериала.

NOGTO
NOGTO

cиcтeмa щe бъдe ocoбeнo пoлeзнa зa бaнĸитe, зacтpaxoвaтeлнитe opгaнизaции, yчeбнитe зaвeдeния, нaeмaтeлитe

банките – измами в тъмите векове(20/21 век) унищожени от биткойна
застраховятели – измами в тъмните векове(20/21 век) унищожени от ии(iot)
учебни заведение – измами в тъмните векове унищожени от ИИ и интернет
наематели – измами в тъмните векове унищожени от ИИ(собственик на всички имоти )

тотален контрол
тотален контрол

Това е тотален комунизъм в най-уродливите му форми на контрол, постигнат чрез най-новите достижения за технологичен терор.

Република
Република

Не на тоталитарния контрол и технологичното робство!

Чочо
Чочо

Чудесна новина. Така стадото се държи под контрол с натискане на няколко копчета. Бързо и лесно. Дано по скоро да го въведат и в ЕС.

иБаси
иБаси

Ще ти е гот ли да те въведат в най-скоро време в специализирано лечебно заведение в бяла престилка с дълги ръкави, М?!

иогурт
иогурт

Кво заведение, такива директно заминават за органи.

иБаси
иБаси

Предполагам много хора ме смятат за Про-Русия/Китай, нека им обърна мирогледа отново. Анти-САЩ съм заради простотиите които правят в световен мащаб изживявайки се като жандарм, функция коиято те са си определили и никой не им е давал. В случая съм твърдо против простотиите на Китай и и Русия които правят по отношение на „социален рейтинг“ – НЯМА ПО-ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ от това!!! Самият Джордж Оруел през 1948 написва книгата „1984“ – Прочетете я.

zmii4e
zmii4e

Ако не е фейк, новината е доста притеснителна :/

djagi
djagi

Разбира се, че е фейк! Нали има глупаци да се връзват на подобни новини. Чудя се, кой ги пуска обаче?… Сега очаквам да се появи и в Блиц, този слугинарски сайт.

Капитализъм
Капитализъм

Не е “фейк”, прехвалената ти Русия е една дупка!

Хуай лий
Хуай лий

И тези малоумници са по стъпките на Хонгменгчетата. Ха-ха, човешката глупост е безгранична.
Браво на Америка за липсата на какво и желание да се въведе такова недоразумение. Това е и една от причините да се спре дъмпинговата инвазия на жълтурчетата от Huawei.

Той
Той

В САЩ го правят в световен мащаб- фейсбук/инстаграм се нарича. 🙂

йогурт
йогурт

Пич, в САЩ не знам колко е зле ама поне не изчезваш защото си говорил лоши неща за управляващите, нямат трудови лагери, пълна цензура на Интернет… Русия доста си прилича с Китай, учат се от едно упътване все пак.

Мангалата
Мангалата

Аве свинктер, викаш по-добре да храним и поим престъпници, измамници в затворите, вместо те сами да си изкарват прехраната в трудовите лагери. Пикая на тая джендърия!

Мирослав
Мирослав

Крепостните селяни, ще станат още по-крепостни.

Капитализъм
Капитализъм

Но троловете им ше станат още по-мотивирани. Уродливо управление, горко на руснаците ударени от този жидовски гнет.