Русия поиска достъп до сървърите на Yandex – компанията отказва

9
1750

На 3 юни се появиха новини, че Федералната служба за сигурност (FSB) на Русия неколкократно е поискала криптиращите ключове на Yandex. Посредством тях се пази информацията за потребителите на компанията. Услугите на Яндекс в голямата си част са подобни на тези на Google – търсачка, имейл, реклама, преводач и прочие.

Според RBC, руският гигант все още не е изпълнил исканията на наследницата на КГБ. В съобщение до пресата, представители на Яндекс заявяват, че руските закони налагат сътрудничество с органите на реда, но в по-ограничен мащаб.

„Законът говори за предаване на информация, която е нужна за декодирането на съобщения. Не може да става на въпрос за предаването на ключове, чрез които може да се декодира целият трафик.“

Законът за споделяне на информация се отнася до всички имейл услуги, услуги за съобщения и социални мрежи, които оперират на територията на Русия.

В останалата част от обръщението, от Yandex се опитват да постигнат компромисен вариант, изразявайки недоволство срещу настоящите искания на ФСБ.

„Целта на закона е да наблюдава стандартите за сигурност. Ние споделяме вярването на органите, че това е от огромна важност. Въпреки това смятаме, че законът може да се приложи без да се нарушава неприкосновеността на потребителската информация. Смятаме, че балансът между сигурност и поверителност е важен. Важен е и принципът регулациите да се прилагат справедливо върху всички сектори на пазара.“

Опитите на руското правителство да се сдобие с криптиращите ключове на Яндекс не са първият ход за контрол над Интернет пространството. Припомняме, че имаше опити да се блокира социалната услуга Телеграм на територията на Федерацията. Това доведе до масови протести в големите градове след като и от Telegram отказаха да предадат ключовете.

Ако Yandex продължи да отказва изпълнението на исканията на Федералната служба за сигурност, последствията може да са съдебно преследване и/или блокиране на техните услуги на територията на страната.

Къде е ключът към разковничето?

В последните пет години наблюдаваме особено засилено въвеждане за мерки на контрол над Интернет в Русия. Социалните мрежи бяха задължени да съхраняват информацията за руски потребители на сървъри в страната. Беше наложено и изтриване на някои от резултатите в търсещите машини. Предполагаемата крайна цел е руското интернет пространство да се присъедини към печатните медии и телевизиите в страната, които са под контрол на властта или на близки до нея хора.

Опозиционни лидери нееднократно са заявявали, че това не са мерки за сигурност. Това е инициатива на Владимир Путин да притисне в ъгъла своята опозиция и максимално да контролира недоволството срещу неговата работа.

Похвално е, че компаниите защитават правата на потребителите си. Борбата им е срещу много силен опонент.

Смятате ли, че те ще могат да се справят с натиска срещу тях?

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Колко трябва да си наивен да вярваш, че в комунистическа държава компания ще откаже на правителството?

Росен
Росен

Колко трябва да си глупав за да напишеш подобен пост?

Koko
Koko

Колко трябва да сте тъпи, че да спорите за такива тъпотии?

favr
favr

млък руска сволач безмозъчна

Путин ще бъде свален след идваща криза
Путин ще бъде свален след идваща криза

Русия се управлява от бивши хора от КГБ, големите компании са квазидържавни. Методите на управление са тоталитарни и авторитарни и автократични. Това, което е написал е вярно.

Мангалата
Мангалата

Ми те краварите са го измислили бе. Вместо да заплашват, просто печатат няколко тира доларчета, и си купуват каквато информация им трябва. Никой не се дърпа от доларчета.

favr
favr

Мангал(атака!) продажник за руски долари

lll
lll

Това да не е поредната партенка в стил Епъл и отказа им да декриптират телефона си? Много силно прилича на това. Заблуда и прах в очите…

favr
favr

Путин е велик! Русия трябва да знае всичко!