Русия представи своята програма за имплантиране на чипове в човешкия мозък

6
772

Русия започна изпълнението на новата федерална програма „Мозък, здраве, интелект, иновации„, в рамките на която се предвижда и създаването на нов невроинтерфейс, базиран на имплантирани в човешкия мозък микроскопични чипове.

Вестник „Комерсантъ“ съобщи, че програмата е разработена от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет „Ломоносов“ и вече е одобрена от президента на Руската Федерация Владимир Путин. Новата програма трябва да бъде реализирана за периода от 2021 до 2029 години, като за нейното финансиране са заделени 54 милиарда рубли. Финансовите средства ще бъдат предоставени в рамките на националните проекти „Наука“, „Демография“, „Здравеопазване“, „Производителност на труда и трудова заетост“ и „Цифрова икономика“.

Едно от главните направления на новата програма е създаването и развитието на интерфейси от типа мозък-компютър. По-конкретно, става дума за имплантиране на микрокомпютри в човешкия мозък за директен обмен на информация. Тази технология ще помогне на хората с ограничени възможности да общуват с външния свят. Освен това, със силата на мисълта ще стане възможно управлението на различни компютърни устройства, включително и уредите за интелигентните домове.

Друго направление на тази програма е разработването на интерфейси „човек-техника“ за управление на сложни системи, включително атомни електроцентрали, автомобили и други. Идеята е тези системи да могат да се управляват както непосредствено, така и отдалечено. Цифровият аватар ще даде възможност да се работи в недостъпни за човека места – райони с висока радиация, в космоса и т.н.

1 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари