На първи ноември тази година, руският президент Владимир Путин подписа т.нар. „закон за суверенния руски Интернет“ – мярка, която според нейните вносители, трябва да обезпечи нормалната работа и интернет свързаност в руското пространство и безопасността на критичната инфраструктура, която разчита на мрежова свързаност, в случай на атака отвън или друга непредвидена ситуация. Започнали като единични тестове по-рано този месец, в понеделник се състоя и главния тест по „изключване“ на Русия от WWW, предава ZDNet.

Провеждани от Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации, учението е подкрепено, както от правителствени агенции и служби, така и от независими компании, интернет компании и фирми за киберсигурност, между които „Лаборатория Касперски“ и Group-IB.

„Целта е била да се види, дали националната интернет инфраструктура – известна в самата Русия, като „РУнет“ – би могла да функционира без достъп до глобалната DNS система и външен интернет“, обяснява Каталин Чимпану от медията. „Интернет трафикът е бил пренасочен в самата страна, създавайки от руския Рунет, най-големия в света интранет“.

Самите власти не споделят много за същността на самите учения и тестове, както и резултатите от тях, заключавайки общо взето, че те са били успешни.

Самият закон беше приет с дълбоки резерви от много от интернет доставчиците в Русия, поради множеството усложнения, които биха произтекли от планираните мерки, а някои от тях директно заявяват, че политиците за пореден път демонстрират, че не разбират как работи Интернет.

Една от най-спорните мерки в законовата мярка е изискването към оператори и доставчици да инсталират DPI-оборудване към входно-изходните точки, обслужващи техните клиенти. И извън спекулациите за това как държавата показва, че е чела „1984“, прагматичната критика от мнозина се заключава, че това изискване може да оскъпи значително достъпа до Интернет на руснаците, а и може да доведе до нежелани забавяния и други технически инциденти.

„Разполагането на DPI оборудване ще донесе със себе си големи загуби за бюджета. Освен това, лъвския пай от всичко това ще бъде поет от самите интернет оператори и доставчици. И тези загуби ще бъдат компенсирани от бизнеса за сметка на абонатите, увеличавайки стойността на интернет услугите, премахвайки настоящите безлимитни планове, където ги има или понижавайки качеството на сигнала“, убеден е Артьом Козлюк от Пиратската партия на Русия и ръководител на проекта „Роскомвобода“.

Но има и друга страна в ситуацията, която според Козлюк не трябва да се пренебрегва.

„Напомням, че Роскомнадзор ще получи правомощия за маршрутизация на трафика и по този начин това ведомство ще може да дава разпореждания в какви случаи и кога да се пренасочва интернета, ако дадена ситуация бъде счетена за опасност за националната сигурност. Блокирането на Интернет в регионите ще става все по-често явление, но кога ще започне да се случва това, все още не е известно. Това зависи от политическата ситуация“, заключава той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
46 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари