На първи ноември тази година, руският президент Владимир Путин подписа т.нар. „закон за суверенния руски Интернет“ – мярка, която според нейните вносители, трябва да обезпечи нормалната работа и интернет свързаност в руското пространство и безопасността на критичната инфраструктура, която разчита на мрежова свързаност, в случай на атака отвън или друга непредвидена ситуация. Започнали като единични тестове по-рано този месец, в понеделник се състоя и главния тест по „изключване“ на Русия от WWW, предава ZDNet.

Провеждани от Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации, учението е подкрепено, както от правителствени агенции и служби, така и от независими компании, интернет компании и фирми за киберсигурност, между които „Лаборатория Касперски“ и Group-IB.

„Целта е била да се види, дали националната интернет инфраструктура – известна в самата Русия, като „РУнет“ – би могла да функционира без достъп до глобалната DNS система и външен интернет“, обяснява Каталин Чимпану от медията. „Интернет трафикът е бил пренасочен в самата страна, създавайки от руския Рунет, най-големия в света интранет“.

Самите власти не споделят много за същността на самите учения и тестове, както и резултатите от тях, заключавайки общо взето, че те са били успешни.

Самият закон беше приет с дълбоки резерви от много от интернет доставчиците в Русия, поради множеството усложнения, които биха произтекли от планираните мерки, а някои от тях директно заявяват, че политиците за пореден път демонстрират, че не разбират как работи Интернет.

Една от най-спорните мерки в законовата мярка е изискването към оператори и доставчици да инсталират DPI-оборудване към входно-изходните точки, обслужващи техните клиенти. И извън спекулациите за това как държавата показва, че е чела „1984“, прагматичната критика от мнозина се заключава, че това изискване може да оскъпи значително достъпа до Интернет на руснаците, а и може да доведе до нежелани забавяния и други технически инциденти.

„Разполагането на DPI оборудване ще донесе със себе си големи загуби за бюджета. Освен това, лъвския пай от всичко това ще бъде поет от самите интернет оператори и доставчици. И тези загуби ще бъдат компенсирани от бизнеса за сметка на абонатите, увеличавайки стойността на интернет услугите, премахвайки настоящите безлимитни планове, където ги има или понижавайки качеството на сигнала“, убеден е Артьом Козлюк от Пиратската партия на Русия и ръководител на проекта „Роскомвобода“.

Но има и друга страна в ситуацията, която според Козлюк не трябва да се пренебрегва.

„Напомням, че Роскомнадзор ще получи правомощия за маршрутизация на трафика и по този начин това ведомство ще може да дава разпореждания в какви случаи и кога да се пренасочва интернета, ако дадена ситуация бъде счетена за опасност за националната сигурност. Блокирането на Интернет в регионите ще става все по-често явление, но кога ще започне да се случва това, все още не е известно. Това зависи от политическата ситуация“, заключава той.

47
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
30 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Путин се готви за война, а не за по-добър интернет, обаче и последният му каторжник ще избяга от концлагера Русия, когато му заповядат да напада на талази цивилизацията. Русия е реликва в 21 век. На никой нормален човек не му се умира заради налудничавите мисли на някакъв диктатор и газовите му олигарси.

Кино
Кино

Айде – долната ви буржоазщина на боклука.

Мартин
Мартин

След като КАДАФИ след 45 години на власт с много пари,злато и оръжия беше застрелян и гаврено с трупа му след бунт организиран в фейсбук то Путин го фана шубето след като видя няколко вече такива групи за свалянето му и публичният му разстрел.

Technical
Technical

Не тръгне ли никакъв кожодерен поток от Русия към Европа, олигархията загива права. Бензиностанцията Сибир има горива, но не може да произвежда дори клечки за зъби.

Gero
Gero

Или сте бавно развиващ или имате някакви лични проблеми с Русия! Победиха няколко световни и други войни със своята изобретателност. Единствените заради който има държава България в момента са точно Руснаците. Ако не са те никой няма пръста да си мръдне за нас. Мислите ли че САЩ ще се намеси или Германия ? (пример: остров КРИТ / ТУРЦИЯ вс Гърция). Русия има най- модерните ракети и системи, самолети, нападателни и защитни системи. Науката и технологийте при тях са на много високо ниво. България по нищо не може да се сравни с Русия. Не разбирам като Американци ли се чувствате или… Виж още »

na4ko
na4ko

Нищо лично, само уточнение – в колко от мнооогото световни войни е победила Русия. Русия, не СССР?
А пък ти ако се чувстваш Руснак, пак – виж себе си и виж държавата си…

kozar
kozar

Най-вече ПСВ са победители…

Трол
Трол

Хахахах! ПСВ Русия излиза от войната преди нейния край, като подписва примирие с Германия! Какъв победител е тя???

Не бе, Геро!
Не бе, Геро!

Просто покрива норматив тролчето, за да заработи поредната доза „соли за вана“ от НПО-то на чичко Шорош. К’во да правиш, на абстиненция не се издържа, а пари за материал няма… Между другото, не е зле наистина да се поограмотиш. Запомни, че в българския език не съществува дума, която в множествено число завършва на „й“. И поработи върху пунктуацията си. По темата – „държава“ означава територия, в която се спазват определени закони и която има определени ГРАНИЦИ. Както географски, така и в киберпространството. Всички видяхме докъде се стигна, когато Иран пренебрегна своята мрежова сигурност. Евреите и техните шабеси от JewSA разработиха… Виж още »

Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Те го още един идиот раздава ум. Мъка!

Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Геро ако се застреляш, знаеш ли какво облекчение ще настъпи за роднините ти? То бива малоумие ама твоето е неспасяемо. Русия няма нищо, бе глупак НИЩО. Русия не може да се сравнява с България, а не обратното. И не питай какви се чувстваме, щото е ясно – българи. Въпросът е защо ти се чувстваш руснак. Пфууу, аман от празноглавци, дето акъл опитват да раздават!

npeikov
npeikov

БРАВО! Да живей……къв си ми тъпанар

Мирослав
Мирослав

В колко технологични войни са победители?

Paladin
Paladin

Геро, България я има заради хора като Левски, Ботев, Стамболов, Батемберг, ген. Колев, генералите Вазов и стотиците хиляди българи, оставили костите си из целия ни полуостров, и въпреки хора като Тодор Живков, Васил Коларов, Георги Димитров, граф Игнатиев, Корсаков и останалите, зараде която България е разделена на 5 след 1878 г.

Паладине, тролче козяшко!
Паладине, тролче козяшко!

Когато обесиха Левски в покрайнините на 50-хилядна София, охраната му беше от 4 заптиета. От 50 000 българи не се намери НИТО ЕДИН, който да ги застреля с обикновен 6-заряден револвер и да го спаси. Когато Ботев премина Дунав, нито един българин не се вдигна заедно с него и турския аскер го разстреля заедно с бунтовниците му. Кой според теб и новите ти господари освободи България от 500-годишно робство бе, ибрик нещастен?!? Кой заплати свободата ни с кръвта си? Батенбергите ли? А ако не бяха СССР да спечелят Втората световна, ти щеше да кОпаш по 14 часа на ден 7… Виж още »

Гост
Гост

Май ти си нещастника.Един българин не е умрял от Третия Райх,умник в червени лампази.За разлика от последващите години на терор и концлагери подобни на ГуЛаг.Явно баба ти е била от партийната върхушка,та не е копала “ народните поля“,щото болшинството българи насилствено ,щат не щат го правеха….Ама нищо де,скоро от руСифилистици помен няма да има.Провокирано .

до гостенина от НПО-то
до гостенина от НПО-то

Ами не е умрял, защото фашистите като се опитаха да унищожат славянския етнос, СССР ги навря в кучи гъз! Докато в това време оня ибрикчия от Батенбергите лижеше немски задници. Ако я нямаше Червената армия да спечели войната, въпрос само на време беше да ни затрият. В ГУЛАГ пращаха ония крадци и МОШЕници, дето мястото им е там. Същите, които сега го раздават „бизнесмени“ и не си знаят милионите, докато народът едва оцелява. А баба ми цял живот е кОпала в АПК-то. И сега за награда взема €140 пенсия, дето с нея само тока и лекарствата не може да си… Виж още »

USA / БГ 🇺🇸 🇧🇬
USA / БГ 🇺🇸 🇧🇬

С радост бих искал да видя Русия, Китай и други в свой собствени интернет извън нашия.

protoerei
protoerei

Русия пази човечеството от морален упадък! Русия е най-голямата християнска нация на планетата! Русия е най-голямата държава на планетата! Русия брани човечеството! гейсащ са злото на тази планета! гейсащ рушат морала, гейсащ са световен терорист и са аморални джендери! В армийте на Русия, в армийте на арабските държави знаят, че са мъже, а в армията на уродите от гейсащ не знаят какъв пол са! Русия е пазител на човечеството! гейсащ е враг на световния мир! гейсащ е враг на човечеството!

на бат геро ибача
на бат геро ибача

ТехнологиЙ и армиЙ някакви римски императори ли са Геро? Щъ иба и неграмотния. Всички рософили ли сте толкова неграмотни или само ти?

Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Ха ха ха! Пич, ти от Карлуково ли идеш или от 4-ти км.? Щото ако не, ставаш идеално за „Комиците“.

Анонимен
Анонимен

Бре а като бяхме 45 години с СССР нямаше гейове така ли??? Георги Парцалев??? Какво пазят тия пазят ви на вас останалите от някога промитите мозъци че сте живели по-добре и че сте изпреварвали Запада като са ви държали в неведение дори какво става в една съседска Италия.Георги Димитров продаде половин България на психопата Сталин дето ако се погледне в огледалото ще каже да го убият защото е заплаха за него самия и за управлението му.Тодор Живков послушкото на Кремъл само се целуваше с Брежнев когато идваше в България и само сладки приказки в чайката а нищо смислено не сделаха.Най… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Русия пази човечеството от морален упадък! Русия е най-голямата християнска нация на планетата!
_____
Ха ха страната с най-много болни от СПИН, изнасилвания, улични и домашни побоища, пазело моралните устои на света??
_____
Русията е мюсюлманска държава. Най – голямата Джамия на Европа е в Москва, където има над 30 джамии и над 8000 в цяла Русия!

Мангалата
Мангалата

Вай вай, 30 жамии имало, таман по 1 жамия на 1 милион жители. Ми то само в 80 илядното Русе в което съм има 5 жамии бе, мюмюнеее. А в цялата бг кочина ( 6 милиона население) сигурно са 2000. Начи ако имахме 6 жамии в цялата кочина, щяхме да сме на кантар с руснаците.

Мирослав
Мирослав

Ти искаш да кажеш, че цялата Москва са резаци ли бе умник? Къде ги видя 30 милиона мюсюлмани?

30 джамии на два милиона мюсюлмани. Като се има предвид, че не всички са фанатично вярващи,са напълно достатъчни да помохамеданчат Москва ю

Мирослав
Мирослав

2 милиона от населението на Москва е мюсюлманско. За сравнение 4 милиона са мюслитата в цяла Германия. В Русия те са 16 милиона!!

Paladin
Paladin

Protoerei, Поограмоти се малко – Русия не е най-голямата християнска държава в света… Прочети историята на един руснак, наречен Магнитски, и тогава обяснявай на какво е пазител Русия – предимно на беззаконие, примитивизъм и пост-феодализъм. Технологиите им са на 60 години.

U4en
U4en

путя от нета нема са откачи, ша откачи руснаците

Иван
Иван

Сега да им спре и тока и водата 😀 идиотска държава

той
той

Всяка суверенна държава трябва да може да контролира интернета си… все пак в момента всички ползваме американски нет, както и да се извърта, че е на всички. DNS е американски и ни води към американски сайтове (google + всички негови услуги, facebook, amazon + че повечето неша в интернет са на амазомски сървъри). От гледна точка на една държава е наптлно нормално и разбираемо да ика поне малко контрол върху това. Ако интернет наистина беше международен и независим, щеше да е неправилно да се ограничават, но тъй като е 90% американски, е разбираемо… По-скоро трябва да се запитаме колко ние… Виж още »

smehh
smehh

Забрави да изброиш Северна Корея. Като толкова те кефат, защо не идеш да живееш в една от тях? Не че нещо, ама не знам някой да се е юрнал натам, към суверенните държави (освен САЩ). А и ако искаш суверинитет, може сам да си го направиш, а не да чакаш държавата. От ipdeny.com си изтегли bg.zone, сложи си firewall-а да блокира по подразбиране и сложи „бял списък“ българските IP-та. После сподели как е преживяването.

той
той

Северна Корея не е независима държава…. Китай е отговорен за този регион…

Иначе защо съдим по това кой на къде се е юрнал, а и защо трябва да го правим?

Normal
Normal

Щом успешно са се разкачили, нека и да не се закачат повече!

Ivo76
Ivo76

И тук коментарите станаха политически и се навъдиха глупавите тролове.

Зоро
Зоро

Разкачането от интернет и централната маршрутизация на трафика се прави за защита при бунтове и безредици.
Ако гражданите на град А не знаят че съседният град Б се бунтува, няма да се включат в протеста. Ако пък нямат фейсбук няма да могат дори да се организират за протест. Гениално.