Русия създава национално звено за борба с киберпрестъпленията

0
49

Президентът на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, който влиза в сила от днес за създаването на национална система за откриване, ранно предупреждаване и ликвидиране на последствията от компютърни атаки срещу информационните ресурси, системи и информационно-комуникационните мрежи на територията на страната, на представителствата и консулствата на Русия в чужбина.

От издадения документ става ясно, че основните задачи на анти-хакерската система са прогнозирането на рискови ситуации в областта на информационното обезпечение на компютърните и мрежовите ресурси, обезпечаването на взаимодействието между собствениците на информационни масиви с интернет операторите и другите сходни организации, които осъществяват дейност в областта на защитата на информацията, при решаването на задачи свързани с откриването и ликвидирането на целенасочени компютърни атаки. От cnews.ru допълват, че Владимир Путин е упълномощил дейността по организирането на работата по изграждането на системата, методическите указания по организацията на защитата и начина на обмен на информация между федералните органи на властта на Федерацията и международните организации да се осъществява пряко от ФСБ (Федералната служба за безопасност) на РФ.

Представител на ФСБ е разказал пред медията, че в момента тече изготвянето на редица нормативни документи, които трябва да изградят рамката на новата система. Той допълва, че това се извършва основно от Центъра за информационна безопасност и Центъра за защита на информацията при ФСБ. Интерес буди фактът, че указът е подписан само ден след предаването в съда на материалите по делото срещу 30-годишния жител на Красноярск отговорен за атаката срещу уебсайта на Президента на РФ, проведена в началото на май миналата година и извадил от строя kremlin.ru в продължение на няколко часа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари