Русия създава свой GitHub за 2 милиарда рубли

4
1103

Министерството на икономиката на Русия предложи създаването на руско аналог на GitHub. За този проект ще бъдат дадени 2,1 милиарда рубли. Информацията се появи в последната версия на федералния проект „Изкуствен интелект“, разработен съвместно със Сбербанк.

Според медиите, идеята за руски аналог на GitHub е актуална като никога досега и е „едно от ключовите мероприятия за осигуряването на необходимите условия за създаването на библиотеки с отворен код за нуждите на изкуствения интелект„. Това е част от националната стратегия на Русия за развитието на мощни алгоритми с елементи на изкуствен интелект до 2030 година. Тази стратегия бе одобрена от президента на РФ през месец октомври миналата година. Сега предстои проектът да бъде одобрен от правителството.

Авторите на този проект подчертават необходимостта от създаването на собствен GitHub поради подготвяното изключване на Руската Федерация от интернет, което може да стане при налагането на нови санкции срещу Русия. GitHub на РФ трябва да е готов до 2021 година. Планира се и копирането на най-необходимия сорс код от чуждестранните отворени източници, който ще бъде качен в руския GitHub.

Мнението на експертите е нееднозначно. Някои от тях предполагат, че наистина има рискове от ограничаване на достъпа и създаването на руско хранилище за сорс код е наложително. Други са на мнение, че руският аналог няма да е особено необходим докато има свободен достъп до класическия GitHub.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Интересно с какво точно ще го напълнят този руски GitHub? Може би ще „източат“ класическия GitHub…

Arnie Barnie
Arnie Barnie

Ако беше прочел статията вместо да бързаш като теле пред майка си да се изкендзаш в коментарите, щеше да разбереш.

stormofblood
stormofblood

Точно това ще направят се разбира, като се прочете статията.. Ама хубаво да нахраниш някой, някак си весело ти става на душата? 😀 😀

примат
примат

В голяма част руски разработчици бяха отрязани от GitHub, точно защото компанията майка – Микромеката реши да ограничи отвореният код и хранилище му и да се позове на санкциите въведени от Тръмп. Много от тях вкл. и в проекти, в които участвам се събудиха с блокирани акаунти и без достъп да свалят собственият си код Абсолютно разумно решение и ще бъде добре да имат огледално копие на вече обгърнатият с печална слава и ореол – GitHub и така да могат разработчиците да не ги е страх, че ще останат без достъп… Но вие все знаете впрочем, та кой съм аз… Виж още »