Президентът на Руската федерация Владимир Путин се разпореди за издаването на собствена, руска криптовалута „крипторубла“.

Решението бе огласено от министъра на комуникациите Николай Никофиров по време на среща с членовете на Московския столичен клуб.

Решението вече е взето. Никофиров счита, че разпореждането на президента трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо. „Заявявам пред всички, че ние ще създадем крипторублата и причината е съвсем ясна: ако ние не направим това, само след 2 месеца това ще направят нашите съседи от Евразийската икономическа общност„.

Главната особеност на крипторублата ще бъде държавният контрол върху емисиите и разпространението. Сега се разглежда въпроса за нов данък върху доходите на физическите лица в размер на 13% от покупко-продажбите, когато собственикът не може да обясни притежаването на крипторубли.

Министърът специално подчерта, че създаването на крипторублата в никакъв случай не означава легализация на биткойна и другите криптовалути, понеже те се базират на западни криптографски протоколи, а не на сертифицирана руска криптография.

Има голяма вероятност, независим добив на крипторубли по принцип да няма. Никофиров каза, че най-перспективен изглежда „затвореният модел с точно определено количество регулируема емисия“.

Преди няколко дни Централната банка на РФ се изказа особено остро относно регулирането на западните криптовалути и блокирането на външните уеб-сайтове, от които населението може да закупи биткойни. Малко по-късно, по време на заседания с Владимир Путин бе решено, че „емитирането и разпространението на криптовалути в Русия трябва да става чрез държавен контрол“.

На това заседание Путин изброи проблемите, свързани с безконтролните западни криптовалути: „Преди всичко, това е възможността за изпиране на капитал, получен по престъпен начин, заобикаляйки данъчното облагане и финансирането на тероризма и естествено, появата на мошенически схеми, жертви на които могат да станат обикновените граждани„.

Преди месец, председателят на руската Централна банка Елвира Набиулина сравни оборота от криптовалутите с финансовите пирамиди: „Ние сме категорично против въвеждането на криптовалутите като платежно средство, средство, което се използва при закупуването на стоки и услуги и сме против приравняването към чуждите валути по този начин. Ние виждаме, че днешният начин за използване на криптовалутите по много признаци прилича на пирамида„.

Набиулина с право е обезпокоена. В другите държави хората започнаха да продават жилищата си заедно с всичкото имущество, за да дадат всичките си пари за закупуването на биткойни. Подобно нещо би могло да се случи и в Русия.

По друг начин стоят нещата с гарантираната руска крипторубла, директно прикрепена към паспорта на потребителя.

Всъщност, главното е с курсът на крипторублата да не се случи същото, като с обикновената рубла, която от 6,30 рубли за един долар през 1998 година девалвира до 57,17 рубли за един долар към днешен ден.

За разлика от рублата, от 2010 година биткойнът нарасна от 0,10 BTC за един долар до днешните $5750 за 1 BTC, което означава 57 500 пъти ръст на биткойна за седем години.

Много икономисти са на мнение, че въвеждането на национални криптовалути в различните държави ще помогне в борбата срещу хегемонията на американския долар. Счита се, че от тази ситуация най-много ще спечелят държавите, които първи възприемат новата технология и започнат да се развиват в това направление.

Известният руски икономически експерт Михаил Машченко каза, че крипторублата няма никакво намерение да се конкурира с биткойна – нито една държавна криптовалута по определение не може да се конкурира с него. Създаването на крипторублата ще е полезно за решаване на вътрешните проблеми на страната – контрола на движението на паричните потоци и изкореняването на корупцията.

Преди години администрацията на президента Обама с големи подозрения се отнесе към твърде необичайния проект за създавнето на децентрализирана криптовалута и задели значителни ресурси за деанонимизирането на Сатоши Накамото – мистичният създател на Bitcoin.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари