Русия тества нов тип оръжие: междуконтинентални ракети с хиперзвукови планери

13
2174

Първите междуконтинентални балистични ракети Авангард с хиперзвукови планиращи бойни блокове ще влязат в експлоатация в Ракетните войски със стратегическо значение през 2019 година. ТАСС допълва, че новото оръжие първа ще получи 13-тата ракетна Оренбургска дивизия. В рамките на дивизията ще бъде формиран полк с ракетите Авангард.

Изпитанията на новата бойна система се състояха на 26 декември. Бойният блок, движещ се с хиперзвукова скорост, успешно порази фиктивната цел от полигона Домбровски до Камчатка, разстоянието между които по права линия е 6200 километра.

Носители на бойния блок могат да бъдат балистичните ракети УР-100УТТХ, Р-36М2 „Воевода“ и РС-28 „Сармат“. Бойните блокове могат да се движат в плътните слоеве на атмосферата с 20 пъти по-висока скорост на звука и при тази скорост да извършват хоризонтални и вертикални маневри. Новият момент в това стратегическо оръжие е, че ако компютрите на противоракетната отбрана на противника успеят да пресметнат балистичната траектория на обикновените междуконтинентални ракети, полетът на Авангард няма как да се пресметне. Той напуска балистичната орбита и може по случаен начин да променя курса си и височината на полета. Бойният блок е направен от специална композитна сплав и се движи в плазмен облак при температура около 2000 градуса по Целзий. Това затруднява неговото сваляне.

Руските военни считат, че новото оръжие е неуязвимо за съвременните системи за противоракетна и противовъздушна отбрана. Навярно може да бъде свалено с боен лазер, но подробности от подобен род засега не са публикувани.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Koko
Koko

И ще дойде време, когато русофобите ще станат русофили.

влад путин
влад путин

да ядеш на баба си вмирисания аборт помяр

Technical
Technical

Всъщност, ще дойде време рушняците да си ядат оръжията със сос от природен газ, за да не умрат от глад, защото нито имат икономика, нито произвеждат достатъчно храна. Отделно се съмнявам, че имат дори едно ново оръжие, само плашат света с мечти на хартия.

favr
favr

икономика нямаха по времето на борко-водката, добрия приятел на американците… та от 2000 г. до сега си възстановяват икономиката… да кажеш, че не произвеждат достатъчно храна е несериозно, понеже откакто почнаха санкциите през 2014та, спряха да внасят кажи-речи всичко, и освен че си произвеждат достатъчно храна за вътрешния пазар доста изнасят… да си имаш съмнения, ти е позволено ама като цяло не означава абсолютно нищо… колкото до нямането на оръжия виж сирия – от 2010 до 2015, докато с идил се бореше водената от сащ коалиция, въпросните идил поеха контрол на над 80% от територията на сирия, като често пъти… Виж още »

Шишо
Шишо

и за това писание – новогодная премия!
премия ли му казвате?

favr
favr

да

gyps
gyps

Ако може, малко повече информация от автора на статията за тази 13-та ОреМбургска дивизия.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Коригирано, благодаря

путлер капут
путлер капут

освен примитивна анимация нищо друго ново от мордор

WWW
WWW

Моля, не превеждайте статии за военна техника. Изглеждат комично.

Tonihawk
Tonihawk

Десподов, не съм очаквал че до толкова ще скучаете за да ни занимавате с глупостите на пропагандата на някаква държава..

Шишо
Шишо

когато Рейгън обяви започването на разработки свързани с космоса горбачов за да не изглежда уплашена русия обяви е започват да правят ракети дето летят по кривината на земята и така никой ама никой няма да ги знае че идват и видите ли даже достигат целта си. оттогава до днес за такива ракети ни стон ни вопъл… защо ли? сигурно щот са супер секретни и супер работещи че и съществуващи. ОБАЧЕ… за това което говорят руските военни е че точно в сирия където си пробват най-новото въоръжение, точно кривината на земята им пречи. пречи им кривината на земята да свалят я… Виж още »

favr
favr

русия в сирия пробва предимно танкове и изтребители, не междуконтинентални ракети… ама ти откъде да знайш… „кривината на земята“ за кратко наричана релеф, пречи на противоракетната отбрана да засече томаховките на сащ, за това половината изпадаха още над средиземно море, и то без руските пво да се намесват, всички томаховки бяха свалени от сирийската противоракетна система, която е с200… ама ти как да знайш… тука се говори за ракета, която лети на височина на която „кривината на земята“ или релефа нямат никакво влияние… ти какво доказателство точно очакваш да ти дадат ? обявяват, че са провели успешен тест и са… Виж още »