Русия тества нов тип оръжие: междуконтинентални ракети с хиперзвукови планери

13
2248

Първите междуконтинентални балистични ракети Авангард с хиперзвукови планиращи бойни блокове ще влязат в експлоатация в Ракетните войски със стратегическо значение през 2019 година. ТАСС допълва, че новото оръжие първа ще получи 13-тата ракетна Оренбургска дивизия. В рамките на дивизията ще бъде формиран полк с ракетите Авангард.

Изпитанията на новата бойна система се състояха на 26 декември. Бойният блок, движещ се с хиперзвукова скорост, успешно порази фиктивната цел от полигона Домбровски до Камчатка, разстоянието между които по права линия е 6200 километра.

Носители на бойния блок могат да бъдат балистичните ракети УР-100УТТХ, Р-36М2 „Воевода“ и РС-28 „Сармат“. Бойните блокове могат да се движат в плътните слоеве на атмосферата с 20 пъти по-висока скорост на звука и при тази скорост да извършват хоризонтални и вертикални маневри. Новият момент в това стратегическо оръжие е, че ако компютрите на противоракетната отбрана на противника успеят да пресметнат балистичната траектория на обикновените междуконтинентални ракети, полетът на Авангард няма как да се пресметне. Той напуска балистичната орбита и може по случаен начин да променя курса си и височината на полета. Бойният блок е направен от специална композитна сплав и се движи в плазмен облак при температура около 2000 градуса по Целзий. Това затруднява неговото сваляне.

Руските военни считат, че новото оръжие е неуязвимо за съвременните системи за противоракетна и противовъздушна отбрана. Навярно може да бъде свалено с боен лазер, но подробности от подобен род засега не са публикувани.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари