Русия ще разследва Microsoft след оплакването на Kaspersky за Windows 10

0
26

Антимонополната служба на Руската федерация започна разследване на Microsoft на базата на оплакване, получено от руската компания Kaspersky.

Регулаторът ще трябва да се произнесе дали софтуерният гигант нарушава закона за защита на конкуренцията в частта му, забраняваща доминиращите на пазара компании да води политика, която може да доведе до ограничаване или елиминиране на конкуренцията.

В оплакването си Kaspersky твърди, че Windows 10 се използва, за да се навреди на останалите производители на софтуер. Вместо два месеца, те са имали едва шест дни, за да тестват съвместимостта си с операционната система. Освен това, Microsoft изглежда е забранявала антивирусни пакети на трети страни, ако ги е преценила като несъвместими и вместо това е налагала своя Defender. Дори изключен от потребителите, Defender понякога стартира сам отново.

„Имайки предвид, че Microsoft е компанията, създала Defender, който автоматично замества антивирусния софтуер на трети страни, ако той бъде счетен за несъвместим в Windows 10, това води до неприемливо предимство на компанията“, коментира руският регулатор.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за