Руската дезинформация е „наболяващ проблем“, казват ФБР

11
588
A customer walks past the TV screens in a shop in Moscow, on April 25, 2013, during the broadcast of President Vladimir Putin's televised question and answer session with the nation. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV (Photo credit should read ANDREY SMIRNOV/AFP/Getty Images)

Русия все още прави опити да се намесва в политиката на САЩ според директора на ФБР Кристофър Урай.

Той отговори на въпроси за онлайн дезинформацията по време на изслушването на съдебната комисия на Камарата на САЩ.

„Ние виждаме и никога не сме спирали да виждаме усилия на руснаците да оказват злокобно чуждо влияние върху нашата политика“, каза той пред депутатите.

Китай също използва дезинформационни кампании за манипулиране на правителствената политика и общественото мнение, каза той.

„Други държави, като Китай например, упражняват много активни усилия да разклатят доверието на народа и политиката на тази страна. Техният случай е изразен повече в опит да се измести политиката и обществото да бъде прокитайски настроено по различни важни въпроси.“, заяви директора.

Г-н Урай каза на политиците, че Русия никога не е спирала да използва социалните мрежи за разпространение на дезинформация и фалшиви новини с политическа ангажираност и понякога с далеч по-крайни цели, в това число и съществено разклащане и принудително реформиране на политиката и създаване на масов хаос в политическия и държавен климат на Щатите. Кристофър добавя, че според него, макар и нивата на дезинформационен натиск да са високи, днес те все пак са по-ниски от тези през 2016 г., когато според него Русия се е намесила в изборите за президент на САЩ.

„Противник на нацията“

Като част от разследването на специализирания адвокат Робърт Мюлер за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., 13 души, които работят за руската агенция за интернет изследвания (IRA), известна в медиите още и като „руската фабрика за интернет тролове“, бяха обвинени в опит да подкопаят изборите.

Бившият директор на ФБР е прекарал две години в проучване за предполагаемо споразумение между политическата кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия и заключи, че Русия се е намесила в изборите с намерението да се възползва от Тръмп при спечелването му на изборите. Към момента не са представи доказателства пред широката общественост, но федералните служби са разглеждали случая на затворени врати през 2018 г.

По време на своите показания г-н Урай предупреждава, че други „противникови нации“ обмислят да предприемат подобна дезинформационна тактика, като тази, използвана от Русия.

Facebook активно премахва акаунти, за които са подадени сигнали, че са намесени в масово разпространение на фалшиви новини.

През 2018 г. от социалната мрежа Twitter оповестиха, че са засекли повече от 10 милиона публикации, качени от заподозрени държавни руски и ирански профили, с цел помагане на проучванията и използване на платформата като трибуна за крайно агресивна политическа агитация и повлияване на обществеността.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Невероятните 193г/тон
Невероятните 193г/тон

Ванга пьк е права :
В златни паници ще ядете
вода няма да имате.

Канадска компания откри тонове злато на границата между Сърбия и България

Само в един участък има залеж от 19,3 тона от благородния метал, който е на стойност над милиард долара

компания е открила и 40-метров слой руда, който съдържа 8,32 грама злато на тон и почти невероятните 193 грама сребро на тон

Gold
Gold

Канадската компания Medgold Resources

Gold
Gold

Акциите на Medgold Resources Corp (CVE: MED) паднаха с 7.1% по време на средната дневна търговия в четвъртък. Акцията се търгуваше като C $ 0,07 и последно се търгуваше на C $ 0,07, 58 240 акции смениха ръцете си по време на търговията в средата на деня. Увеличение с 44% от средния обем на сесията от 40 644 акции. Преди това акциите се затвориха при C $ 0,07. Фирмата има 50-дневна движеща се средна цена от $ 0,06 и 200-дневна подвижна средна цена от 0,09 $ C. Акцията има пазарна капитализация от 5,69 милиона долара и P/E от -5,4. Други… Виж още »

Опитват Bre-x измама
Опитват Bre-x измама

Дали директора щеше да продава 450 000 акции ако имаше злато ?

Днес търсят жертви:Невероятните 193г/тон
Днес търсят жертви:Невероятните 193г/тон

Bre-X беше група от компании в Канада. Bre-X Minerals Ltd., основна част от Bre-X със седалище в Калгари, беше замесен в голям скандал за добив на злато, когато съобщи, че се намира на огромно находище на злато в Busang, Индонезия (в Борнео). Bre-X закупи мината Busang през март 1993 г. и през октомври 1995 г. обяви, че са открити значителни количества злато, което изпрати покачването на цената на акциите. Първоначално от един цент на акциите, цената на акциите й достигна пик при 286,50 CAD долара (преди сплит) през май 1996 г. на фондовата борса в Торонто (TSE), с обща капитализация… Виж още »

🐯 хирургически му клъцнали пикото
🐯 хирургически му клъцнали пикото

Измамата започва бързо да се разплита на 19 март 1997 г., когато геологът на филипинския Bre-X Майкъл де Гузман, според съобщенията, се самоуби, като скочи от хеликоптер над Индонезия. Тяло е открито 4 дни по-късно в джунглата, като липсват ръцете и краката, а с пениса „хирургично е отстранен“. Освен това, според съобщенията, тялото се яде предимно от животни и е идентифицирано само от кътници и отпечатък. (Според журналиста Джон Макбет, от моргата на града, тяло е изчезнало . Останките на „дьо Гусман“ са намерени само на 400 метра от дървен път. Никой не е видял тялото, освен друг филипински геолог… Виж още »

Запознат
Запознат

Те пък защото от САЩ не разпространяват постоянно дезинформация.
Случая с обявения за корумпиран съдия.
Къде са доказателствата ? Защо не го покажат ?

А голямата лъжа, която използваха, за да нападнат Ирак ?
Разпространяваха дезинформация, че Ирак разполагал с химическо оръжие.

Бяла мафия
Бяла мафия

На 23 януари бившият милиардер Джон Капур – основател на производителя на фентанил Insys, беше осъден на 5.5 г. затвор, след като беше признат за виновен в това, че подкупвал лекари да предписват фентанил на хора, които нямат нужда от него.

Анонимен
Анонимен

Изпитваме
дълбока омраза към бедните
и
страх пред богатите;

Така изграждаме бюрокрация, която да съответства на тези чувства.

Fermin
Fermin

всяка държава го прави, най-вече щатите, от 60-те години промиват мозъците на гражданите си че били най-великата държава в света и бла бла, познавам американци и са толкова промити мозъци че няма на къде повече, те в цяла южна Америка се месят, Азия.. близкия изток… ако имаше и на Марс правителство и там щяха да се намесят а обвиняват Русия и Китай …

Прекалено голям за затвора
Прекалено голям за затвора

Правителството прекалено дълго приема и пренебрегва престъпността срещу бели якички.

Време е нацията да се събуди и да осъзнае, че не въоръжените разбойници или наркодилъри причиняват най-голяма икономическа вреда,

това са престъпниците с бели яки, които живеят в най-скъпите домове, които имат най-впечатляващите автобиографии, които ни нараняват най-много.

Те открадват пенсиите ни, фалират нашите компании и унищожават хиляди работни места, съсипвайки безброй животи