Руската дезинформация е „наболяващ проблем“, казват ФБР

11
652
A customer walks past the TV screens in a shop in Moscow, on April 25, 2013, during the broadcast of President Vladimir Putin's televised question and answer session with the nation. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV (Photo credit should read ANDREY SMIRNOV/AFP/Getty Images)

Русия все още прави опити да се намесва в политиката на САЩ според директора на ФБР Кристофър Урай.

Той отговори на въпроси за онлайн дезинформацията по време на изслушването на съдебната комисия на Камарата на САЩ.

„Ние виждаме и никога не сме спирали да виждаме усилия на руснаците да оказват злокобно чуждо влияние върху нашата политика“, каза той пред депутатите.

Китай също използва дезинформационни кампании за манипулиране на правителствената политика и общественото мнение, каза той.

„Други държави, като Китай например, упражняват много активни усилия да разклатят доверието на народа и политиката на тази страна. Техният случай е изразен повече в опит да се измести политиката и обществото да бъде прокитайски настроено по различни важни въпроси.“, заяви директора.

Г-н Урай каза на политиците, че Русия никога не е спирала да използва социалните мрежи за разпространение на дезинформация и фалшиви новини с политическа ангажираност и понякога с далеч по-крайни цели, в това число и съществено разклащане и принудително реформиране на политиката и създаване на масов хаос в политическия и държавен климат на Щатите. Кристофър добавя, че според него, макар и нивата на дезинформационен натиск да са високи, днес те все пак са по-ниски от тези през 2016 г., когато според него Русия се е намесила в изборите за президент на САЩ.

„Противник на нацията“

Като част от разследването на специализирания адвокат Робърт Мюлер за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., 13 души, които работят за руската агенция за интернет изследвания (IRA), известна в медиите още и като „руската фабрика за интернет тролове“, бяха обвинени в опит да подкопаят изборите.

Бившият директор на ФБР е прекарал две години в проучване за предполагаемо споразумение между политическата кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия и заключи, че Русия се е намесила в изборите с намерението да се възползва от Тръмп при спечелването му на изборите. Към момента не са представи доказателства пред широката общественост, но федералните служби са разглеждали случая на затворени врати през 2018 г.

По време на своите показания г-н Урай предупреждава, че други „противникови нации“ обмислят да предприемат подобна дезинформационна тактика, като тази, използвана от Русия.

Facebook активно премахва акаунти, за които са подадени сигнали, че са намесени в масово разпространение на фалшиви новини.

През 2018 г. от социалната мрежа Twitter оповестиха, че са засекли повече от 10 милиона публикации, качени от заподозрени държавни руски и ирански профили, с цел помагане на проучванията и използване на платформата като трибуна за крайно агресивна политическа агитация и повлияване на обществеността.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари