Руската мисия до Венера е планирана за 2029 година

12
467

Руската мисия с име Венера-Д бе обявена за 2029 година. Информацията е на водещия научен сътрудник на Института за космически изследвания към Руската академия на науките един от ръководителите на проекта Людмила Засова.

Засова съобщи, че специализирана руско-американска група е разработила съвместен проект на базата на Венера-Д. В миналото тази мисия е планирана да бъде осъществена от Русия, но сега Венера-Д става международна. По този начин ще се намалят разходите и ще се разшири кръга от научните задачи.

Една от главните задачи на мисията е да се обясни ‘присъствието на неизвестен ултравиолетов абсорбатор’ в атмосферата на Венера, който би могъл да бъде образуван от колонни бактерии в облаците на планетата. Това е свързано с направеното наскоро откритие – откриването на фосфин в състава на атмосферата. Този газ се счита за биологичен маркер и продукт от дейността на анаеробни микроорганизми.

В тази мисия ще участва модулът Венера-Вега, който трябва да кацне на повърхността на планетата и към който ще бъдат прикрепени две малки американски станции. Тези апарати са проектирани да издържат минимум 60 дни в трудните условия на Венера. И още, в орбита на Венера ще бъдат изведени два комуникационни сателита.

Засова допълни, че мисията е сложна, но напълно реализуема. Финансовите разходи от странан на Русия за осъществяването на Венера-Д са 16-17 милиарда рубли.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари