Руската операционна система Елбрус е предоставена за свободно изтегляне

39
3028

От началото на месеца операционната система Елбрус могат да инсталират не само руските държавни структури, но и всеки желаещ.

Руската операционна система Елбрус, която е съвместима с компютрите, базирани на процесорите Елбрус, сега е достъпна за свободно изтегляне и може да се инсталира на всеки компютър, удовлетворяващ съвсем ниските системни характеристики. Досега тази платформа не се предлагаше за изтегляне от страна на всеки желаещ.

Всяка от версиите на операционната система Елбрус се базира на модифицираното по различен начин Linux ядро. Към днешен ден безплатно се предлагат версия на операционната система Елбрус за х86 процесори, която работа и на 64-битова архитектура. Дистрибуциите се предлагат в официалния сайт на компанията разработчик. Съвсем скоро трябва да излезе новата ОС Елбрус 4.0, базирана на Linux Kernel 4.9.

От официалния сайт може да се изтегли не само дистрибуцията с отворената версия на Елбрус, но и допълнителен софтуер, както и пълна документация на руски език.

Другите версии на ОС Елбрус не се предлагат за изтегляне. Това са версии, които работят само с руските процесори Елбрус (не се продават свободно) и в които е включен софтуер за разработчиците.

Системните изисквания на отворената версия на руската операционна система са минимални: 1 GB оперативна памет, 40 GB дисково пространство, VGA графика, DVD устройство.

39
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
30 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
20 Автори на коментарите
DragonSlayerДа ти Е капитализма!ТахтунШишоBongo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Тези са 40 години назад.

evil resident
evil resident

и 5 години преди други държави, които се опитват да разработят собствена екосистема CPU+OS?

Еко
Еко

Това е Линукс, бре „обитель зла“ … а процесора е китайски…

evil resident
evil resident

„умберто“ 😉 , китайски е, ама дизайнът е руски, и кодът на ОСа са си го преписали и компилирали също сами, т.е. шансът за изненади съществено е редуциран. Дали са го направили кадърно е друг въпрос. ъндърстенд?

Шишо
Шишо

и за кво им е на другите държави да си разработват собствена еко система? те си разработват собствена екология, а не дишат мръсен въздух както в повечето руски градове. линукс тва, линукс онова и ето на… станала руска… салата.

Technical
Technical

Линукс на кирилица с интерфейс като на Windows 95, защото „американците са зли“.

Coca Cola
Coca Cola

Нищо не разбираш, сега ще изкарат някой лаптоп с дизайн ’94 с жълта окислена пластмаса и ще работят с него.

Цяло лято гледам рускините да носят американски марки дрехи и Айфони.

Въпрос на време е Русия да последва Венецуела и да се демократизира под натиска на искащия свобода народ.

cybercop
cybercop

Това, което виждаш се нарича „Среда за работен плот“ или „Графична среда“. Тя се нарича Xfce 4.12 и е с руска локализация на тази снимка. Имаме си я и със 100% българска. Не е изобщо за подценяване, просто е показана в неконфигуриран вид. Самото Linux ядро и обкръжението, едва ли са написани на кирилица. Не е малко да имаш собствен процесор и ОС, която да работи на него, независимо, на какво е базирана. Но за машина с масово използван хардуер и през ум не ми минава да ползвам такъв препипан софтуер.

Technical
Technical

Cybercop, на никого не му дреме за фините нюанси на техническите ти термини, никой нормален човек дори в Русия не би си инсталирал такава странна и подозрителна руска грозотия на PC-то. Тя дори не е и напълно сигурна, защото има вируси и за Линукс.

Шишо
Шишо

И най-големия вирус се нарича фсб. да не са толкова тъпи че да не са оставили врати в тази „ОС“ за да осъществяват контрол и следене върху ползвателите? В тази диктатура…

Димитър
Димитър

@Шишо, паляк, явно не знаеш, но за най-големите поразии в последните години трябва да благодарим на АНС.

Шишо
Шишо

оръфляк, къв анс те гони в суверенна русия? шматка тролска.

cybercop
cybercop

Нямаше да ми дреме, ако поне малко си личеше, че знаеш, какво точно коментираш.

Dedal
Dedal

Аз си я инсталирам. Всеки ден на 20-40 компютъра.
Е не е с елбрус а с ARM, но графиката е 1 към 1 с тая на картинката

pen4o
pen4o

cybercop пак ли излезе от онази лайняна дупка. Навсякъде ръсиш акота.

bluewater
bluewater

cybercop извинявай но си пропуснал нещо важно: да спориш с глупак е като да се бориш с прасе в кал – и двамата сте кални но на него му е кеф.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

определено на този етап не бих я пробвал но знае ли се … ако янките съвсем си оплетат пипалата в линукс средите може и да й дам шанс на вирт машина, гледам тук доста критици има към ватенките но нали се сещате че това е за държавно ползване а не за частно, вече и процесор имат, китайците и те имат тяхна ОС базирана на линукс но незнам още да имат напълно свой процесор, било старо ядрото.. абе пичове AWS да не мислите че имат най-новите ядра, повечето са с 2.+ наскоро трбваше някакъв голям рестарт и доста се забавиха понеже… Виж още »

Technical
Technical

Процесорите на ватеняците са произведени в Тайланд. Дори един човек в Африка или в Чили може да поръча собствен процесор оттам и да му лепне своя марка, но ще е смешно, а Линуксът на кирилица е продължение на руската глупост.

Шишо
Шишо

ми нали се сещаш че тая мантра с държавното ползване отдавна се оттече в канализацията? и в статията са ти писали: за лично ползване и свободно сваляне. хайде стига с опорките де.
процесор имали. имат, типа му е SoC за рутер. па другите нямат нови ядра. ей ги ARM нищо ново не пускат…
Хайде стига с опорките.

Капитализъм
Капитализъм

Престанах да чета след “янките”, руските тролове, дано ви плащат в друга валута, не рубли, защото скоро и за печка няма да станат.

Technical
Technical

Очаквайте още утре от Кремъл да съобщят за „нов руски компютър“, „безаналогов“ разбира се. 😀

Шишо
Шишо

е па що да не. те отдавна имат К155 и К555 серия дискретни цифрови елементи. сиреч не са аналогови, а са цифрови. и отдавна правят компоти с тях – 1 платка 3х3 педи за сумиращото целочислено устройство на туй дето ние от цивилизацията наричаме CPU, а те „безаналоговой в мире изчислительнъй модул“. Имат си технологията, действат си и са първи в света (на бягащите в обратна посока). абе „номерь одно“ са. ама отделен въпрос са че 74 и 4000 сериите измислени в цивилизацията например били аналог (както обичат да казват) руските боклуци. Ако някой може да си спомни защо правеха… Виж още »

Bongo
Bongo

Мдааа…
„Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле“.

Коментар
Коментар

Даваш некви напълно необосновани определения, предполагам резултат на дългогодишна анти-руска пропаганда. Реалността е друга – Debian е с 4.9, а от руснаците има доста читави програмисти.

Шишо
Шишо

наистина реалността е друга – ние отдавна спряхме да наемаме „читавите руски програимисти“. щот са най-дъ бест мързеливците, пияниците, неспокопсаниците, неумеищите и претенциозните. точка.

Коментар
Коментар

е сам казваш, че били мързеливи и пияни..
през последните 20г. няколко правителства и администрации са си „модифицирали“ операционни системи – испанци, германци, швейцарци и т.н.
са щото е на кирилица ли се излизва такъв хейт или щото е руска.. или щото руснаците не искат да си споделят данните с меките, или щото не искат да ползват пробитите процесори на минтел?

Петър
Петър

Изглежда се е получила смес между кирилица и латиница на ниво операционна система. Ако зависеше от мен щях да пенсионирам кирилицата…

Шишо
Шишо

Изглежда се е получила смес от капиталистически линукс и некадърни (гордо промотирани като руски) софтуерни дизайнери и девелопъри.

KalHa
KalHa

Тази ОС продава ли се в магазина с евтините ключове за MS?

Bongo
Bongo

Поплювковци колкото щеш. Само да можеше икономиката ни да печели от тях, даже и износ щяхме да имаме.
Хората създават, произвеждат – правят нещо. Москвичи, Жигули, Лади… и се гордеят. Имат и успехи – Миг, Су, Ц500, ракетни двигатели (които и САЩ ползва).
Но важното е, че на гол тумбак пищови сме надянали, бием се в гърдите и крещим с все гърло „Булгар“! 😒

Капитализъм
Капитализъм

Икономиката на Русия е БВП близко на това на Холандия. Социалиситечските ти хлебозаводи не са икономика, нито крадените от Епъл платки за Правец. Икономика щяхме да имаме, ако болшевишката армия не беше ни окупирала и ако продължихме устрема на народноцелесъобразния капитализъм и реална конкуренция. Днес, можеше да сме като Полша, че и повече. Уви, останали са ни отрепки, които се радват на собствените ни палачи, окупатори. Съветския съюз е терористичен окупационен антихуманен извратен и уродлив и въз основа на него днес имаме един тон уроди, които ползват всичко западно, но плюят същия Запад. Вие сте идиоти, отиди е отрепана Русия… Виж още »

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

Хахаха! И как, дребна земеделска България, щеше да стане икономическо чудо, пиле шарено? Ще ти кажа как! Ако не беше Русия сега и АЕЦ нямаше да имаме. Нямаше и тежка индустрия да имаме – гаранция! Космонавти нямаше да имаме. Бяхме най-развитата държава на Балканите – сега сме нищо!

Шишо
Шишо

Да ти Е акъла… Дребна земеделска срещу икономическо чудо? Брей… ти верно ли си носиш мозъка в шепата? И какво чудо само било станало, русия ни помогнала… брех, станало та чак не сме го разбрали. не ви ли дават пояснения? аз ще ти дам: 1979, 1983, 1986 и 1994. москва, абсолютно подобни случки и гледки. Централни универсални магазини. Пускат колбаси… докторский най-вече, тия дето в БГ им казваме кучешка радост, кофти аналог на Камчия (което го прави безаналогов разбира се). Опашката става преди да разбереш за какво е. Дали парфюми и кремчета (от ален мак разбира се), дали връзки за… Виж още »

DragonSlayer
DragonSlayer

Toxic, ти ли си?

Bongo
Bongo

Нещо говориш наизуст. Прочети малко история, а не пропаганда. Въпреки, че не съм споменавал политически модели на управление или държави „партньори“, както е модерно да се казва сега, ще добавя заради теб. България имаше най-добрият социалистически модел, който вървеше към съчетаване с частна инициатива. Имаше доста лоши и порочни практики в тази система на управление, но и доста добри, които бяха разрушени. Погледни на нещата от страна на резултатите – икономика, сигурност, здравна грижа, образование, лична обезпеченост, брой население, респект на чужди страни към държавата и гражданите й – сравни тогава и сега. Между другото, Китай в момента има политическата… Виж още »

Шишо
Шишо

Нищо не си чел, пък и да си, нищо не си разбрал мойто момче африканче.
Чак ми е жал за родината като гледам всеки ден колко много посредственост се е ширнала и я заляла…

Но факта е факт: ‘руска’ ОС… дървено желязо… умен трол…

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

БакШишо, понеже ти си живото доказателство за трол, съм съгласен с оксиморона на последните ти две думи. На 100%. 😀

DragonSlayer
DragonSlayer

Най-добрият социалистически модел, вика! 😀

Тахтун
Тахтун

Няма защо да спорите- руският капитализъм беше спрян за 73 години и затова има да наваксва! Трудно и мъчително, но най-мъчително е в душите им, особено на тези, които са над 45 годишни и са с промити мозъци! За тях спасение няма – все едно християнин да го помохамеданчиш насила – винаги ще е нещастен! Но постепенно ще се оправят, след 30-40 г. !