Дъщерната компания НЦИ на руската държавна корпорация Ростех не успя да регистрира своята операционна система „Ось“. Създателите на тази операционна система не можаха да представят документи, които да потвърдят техните изключителни права върху платформата. Според експертите, „Ось“ се базира на няколко американски дистрибуции.

Специалистите споделят, че „Ось“ е зададена на базата на CentOS и Fedora, собственост на компанията RedHat. За да се получат изключителните права, НЦИ е трябвало дотолкова да модифицира софтуера, че да съдържа компоненти и модули, които ги няма в оригиналните операционни системи.

Оказа се, че „Ось“ съдържа 1257 пакета, от които 799 са взаимствани от Fedora, а други 7 са добавени директно от CentOS, без никакви промени. Новата операционна система съдържа едва 19 пакета, създадени от руски разработчици и програмисти, част от които се отнасят до дизайна на системата. Другите пакети са взаимствани, но имат промени, които премахват референциите към CentOS и RedHat.

Според създателите на тази операционна система, „ОСь“ не е направена на база RedHat и е използван свободен код плюс собствени програмни модули.

Ростех е представил само всеобщ публичен лиценз (GPL) за разработената операционна система, който дава права за внасяне на промени в кода, но това е недостатъчно за нейното използване в държавните структури.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ИванушкаOzzyАнонGoogleАхОх Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
log
log

Как се прави ос ?
china не могат да напишат нищо
ру тръгнали авторски права да търсят ?

прозорци(dos-ова индийска салата) – 200 мил реда код
пингвин(по стройна салата) – 60 мил реда код

Спайдърмена
Спайдърмена

ОС-ми са шибан посредник между периферията и чаркуляка. Нито една свястна няма. Не защото няма добри програмисти, а защото хардуерните компании не са „отворени“ така да се каже и са в комбина и договрни обвързаности.
Най-добрите аудио, видео и изобщо периферни драйвери, които съм имал възможност да тествам са правени от… руснаци. Unix, Windows… няма значение.

АхОх
АхОх

Защо им е да си поставят кода !?
Не зная защо трябва да се регистрират и т.н.
Това е държавна ОС и може да си я крият , а това че са я крали от американците е ясно. Дръг въпрос е че не са променили кода което значи, че е бъгава и може да се използва от американците и останалите да се проникне в нея.

Изобщо какво му е сигурното като ползват нещо известно на света и оттам може да се инфилтрира.

Google
Google

Windows 10 е боклук и се използва само от идиоти с две мозъчни клетки. Аз бях на стаж в Google и там никой не използваше Windows, само Linux и чат-пат OS X, но най-вече Linux.

Анон
Анон

Ти този коментар на Ctrl+C/Ctrl+V ли го имаш? Едно си баба знае… В статията нищо не се споменава за Windows, къде се навираш?

Ozzy
Ozzy

Ти си прост педераст, нищо повече.

Иванушка
Иванушка

Бил на стаж там… да помагаш на лелката дето мие кенефите 🙂

Иванушка
Иванушка

Тука гледам бая разбирачи са се събрали? Човек ще си помисли че всичките са написали по няколко операционни системи 🙂