Дъщерната компания НЦИ на руската държавна корпорация Ростех не успя да регистрира своята операционна система „Ось“. Създателите на тази операционна система не можаха да представят документи, които да потвърдят техните изключителни права върху платформата. Според експертите, „Ось“ се базира на няколко американски дистрибуции.

Специалистите споделят, че „Ось“ е зададена на базата на CentOS и Fedora, собственост на компанията RedHat. За да се получат изключителните права, НЦИ е трябвало дотолкова да модифицира софтуера, че да съдържа компоненти и модули, които ги няма в оригиналните операционни системи.

Оказа се, че „Ось“ съдържа 1257 пакета, от които 799 са взаимствани от Fedora, а други 7 са добавени директно от CentOS, без никакви промени. Новата операционна система съдържа едва 19 пакета, създадени от руски разработчици и програмисти, част от които се отнасят до дизайна на системата. Другите пакети са взаимствани, но имат промени, които премахват референциите към CentOS и RedHat.

Според създателите на тази операционна система, „ОСь“ не е направена на база RedHat и е използван свободен код плюс собствени програмни модули.

Ростех е представил само всеобщ публичен лиценз (GPL) за разработената операционна система, който дава права за внасяне на промени в кода, но това е недостатъчно за нейното използване в държавните структури.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари