Руската плаваща АЕЦ пристигна в Чукотка

0
1058

Плаващата атомна електроцентрала “Академик Ломоносов” на 9-ти септември тази година пристигна в Чукотка малко по-рано от планираната дата. Предстои включването на плаващата АЕЦ към бреговата инфраструктура.

Строителството на пълноценни атомни електроцентрали в отдалечените региони е крайно затруднително и за тяхното изграждане се извършват огромни разходи. Плаващите АЕЦ решават този проблем, като снабдяват с електричество и топлина обширните крайбрежни райони.

Русия започна разработването на проекта за плаваща АЕЦ в средата на 2000-те години. Изграждането на морския съд “Академик Ломоносов” започна през 2007 година. На него са инсталирани два водно-водни атомни реактора модел КЛТ-40С с електрическа мощност до 35 MW всеки от тях и топлинна мощност до 150 MW.

Електроцентралата “академик Ломоносов” бе спусната на вода и достроена в средата на лятото на тази година. На 23 август тя бе взета на буксир от Мурманск, където ядрените реактори бяха заредени с гориво и плаващата АЕЦ потегли към Чукотка. “Академик Ломоносов” трябва да влезе в работен режим в края на 2019 година. Тя ще може да замени Библинската АЕЦ и Чаунската ТЕЦ.

През 2017 година руските специалисти започнаха разработването на нов проект за изграждане на морски съд за обслужването на плаващите атомни електроцентрали. Той ще се използва за презареждане на реакторите на плаващата АЕЦ “Академик Ломоносов” както и на реакторите на атомните ледоразбивачи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за