Тази седмица руската полиция е атакувала московския офис на NGINX, Inc., понастоящем част от F5 Networks и компанията зад най-популярната уебсървърна технология днес, предава ZDNet. По време на полицейската акция е било иззето компютърно оборудване и са били задържани служители на компанията.

Действията на полицията идват след като през миналата седмица руската Rambler Group внесе в местния съд оплакване за извършени нарушения на лицензионното право срещу NGINX, Inc. с твърдението, че те притежават пълни права над кода на софтуера, предлаган от компанията. За какво става дума?

NGINX – безплатна сървърна технология с открит код, бива разработен от Игор Сисоев, докато е служител на руския интернет гигант „Рамблер“ през 2004. Уебсървърният софтуер придобива огромна популярност и през 2011 Сисоев основава NGINX, Inc. с главен офис в Сан Франциско. Постепенно компанията се разраства, а през настоящата година тя бива придобита от F5. Претенциите на „Рамблер“ са, че Сисоев разработва NGINX в работно време и в този смисъл, създаденият от него продукт се счита за собственост на „Рамблер“. Твърдението на руската компания се оспорва от бившия изпълнителен директор на „Рамблер“ Игор Ашманов, който наема Сисоев на работа през 2000 година в качеството му на системен администратор на компанията, като бива изрично уведомен от Сисоев, че той работи по свой собствен проект. „Той работи в Рамблер като сисадмин. Разработката на програмно обезпечение въобще не влиза в неговите задължения“, пише Ашманов, който заявява ясно, че ако се наложи, ще свидетелства в съда за това.

След новината за арестите, интернет пространството реагира с явно негодувание на случващото се, като мнозина не вярват твърденията на „Рамблер“ да издържат в съда. Така например, редакторът на Znak.com привежда думите на Сисоев в интервю от 2012 за хакер.ru, в което обсъжда именно въпроса за това на кого принадлежат правата над NGINX.

„Да, този въпрос ни занимава и нас, и ние сме работили достатъчно по него“, споделя Сисоев. „Законодателството в Русия постановява, че на компанията принадлежи това, което е изготвено в рамките на договореностите за трудовите ви задължения или по отделен договор. Тоест, трябва да има договор, в който е казано, че трябва да се разработи даден програмен продукт. В „Рамблер“ работих като системен администратор, а с разработка се занимавах в свободното си време. Продуктът още от самото му начало беше защитен под BSD лиценз като открит софтуер. Самият nginx беше наложен в „Рамблер“ едва тогава, когато вече бяха разработени пълните му функционалности. Освен това, даже първата му интеграция не беше в „Рамблер“, а в сайтовете Rate.ee и zvuki.ru.

Друга е обаче официалната позиция на „Рамблер“, цитирана от „Роскомсвобода“.

„Считаме, че правата на NGINX принадлежат на Рамблер Интернет Холдинг, влизащ в състава на Rambler Group. NGINX се явява служебен продукт с разработката, на който от началото на 2000-те години се занимава в рамките на трудовите си взаимоотношения с „Рамблер“ Игор Сисоев. По този начин, всяко използване на тази програма без съгласието на Rambler Group се явява нарушение на изключителните права“, гласи позицията на „Рамблер“, които вече са наели и адвокатска кантора, която да отстоява правата им в съда.

Тези дни позиция по ситуацията взе и директорът по разпространение на технологиите в „Яндекс“ Григорий Бакунов.

„Откритият код е основа за бързото развитие на интернет технологиите. Важно е в широк кръг от разработчици да се съхрани мотивацията да допринасят със свои разработки в движението за открит код и заедно, със съвместни усилия да бъдат решавани сложните задачи. Преследването на открития код представлява изключително лош сигнал за общността на програмистите. Ние сме напълно убедени, че всички технологични компании са длъжни да поддържат и развиват движението за открит код“. пише Бакунов.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари