Руската полиция преминава към Linux

6
2669

Министерството на вътрешните работи на Руската Федерация е закупило 31 000 лиценза за операционната система Astra Linux, както и персонални компютри и монитори, произведени от HP на обща сума 1,4 милиарда рубли, като за лицензите са дадени приблизително 180 милиона рубли. Всеки един от закупените 31 000 лиценза струва почти 6000 рубли (около $96), което е по-евтино от лицензите за Windows 10, но за държавните органи на първо място е безопасността и те са предпочели Astra Linux.

В сайта на Astra Linux можем да видим, че това е руска операционна система със специално предназначение, която осигурява защитата на конфиденциалната информация и държавната тайна до ниво „Строго секретно“.

Вече е започнало обучението по поддръжката на тази руска Linux дистрибуция. На първия етап са включени 135 служители на специалните държавни органи на цялата територия на Русия. До пролетта са планирани още три вълни на обучение.

Според експертите, покупката от подобен мащаб може да формира търсене на Astra Linux на пазара. Пресмятанията на икономистите показват, че реалната цена на използването на Astra Linux се формира от нейния лиценз плюс сумата за нейната поддръжка, която е в рамките на около 35-50% от цената на лиценза. Може да се каже, че в сравнение с Windows 10, руската Linux дистрибуция излиза по-евтино.

Но за тези държавни органи по-важна е сигурността и информационната безопасност. Към днешен ден лицензи за Astra Linux купиха силовите структури на Русия, около 100 000 лиценза закупи министерството на отбраната на РФ и 50 000 – Руската гвардия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари