Руската полиция преминава към Linux

5
2494

Министерството на вътрешните работи на Руската Федерация е закупило 31 000 лиценза за операционната система Astra Linux, както и персонални компютри и монитори, произведени от HP на обща сума 1,4 милиарда рубли, като за лицензите са дадени приблизително 180 милиона рубли. Всеки един от закупените 31 000 лиценза струва почти 6000 рубли (около $96), което е по-евтино от лицензите за Windows 10, но за държавните органи на първо място е безопасността и те са предпочели Astra Linux.

В сайта на Astra Linux можем да видим, че това е руска операционна система със специално предназначение, която осигурява защитата на конфиденциалната информация и държавната тайна до ниво „Строго секретно“.

Вече е започнало обучението по поддръжката на тази руска Linux дистрибуция. На първия етап са включени 135 служители на специалните държавни органи на цялата територия на Русия. До пролетта са планирани още три вълни на обучение.

Според експертите, покупката от подобен мащаб може да формира търсене на Astra Linux на пазара. Пресмятанията на икономистите показват, че реалната цена на използването на Astra Linux се формира от нейния лиценз плюс сумата за нейната поддръжка, която е в рамките на около 35-50% от цената на лиценза. Може да се каже, че в сравнение с Windows 10, руската Linux дистрибуция излиза по-евтино.

Но за тези държавни органи по-важна е сигурността и информационната безопасност. Към днешен ден лицензи за Astra Linux купиха силовите структури на Русия, около 100 000 лиценза закупи министерството на отбраната на РФ и 50 000 – Руската гвардия.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Боже колко си проЗт
Боже колко си проЗт

къде видя да държи диск бе ръб, погледни пак снимката, едната ръка е на бюрото а с другата държи химикал и лист, това което е вижда кръглото е залепено на стената и мисля че няма нищо общо с Линукс диск…

Коментар
Коментар

поне могат да са спокойни, че работата няма да спре заради некъв ъпдейт, появил се изневиделица с най-доброто намерение да рестартира пц-то в най-натовареното време (защо не и да го направи неизползваем за по-дълго)
М-у другото, специализираният софтуер няма нужда да върви на боза, така се пестят разходи за ос и всякакви други защитни и оптимизиращи програми.
Пък и по-добре да не са като наще, де купуват тонове неизползваем софтуер за администрацията.. щедро подплатени от меките, разбира се под масата

на4ко
на4ко

Много „обективно“, „безпристрастно“, по руски новина. Коментарите са оставени на раята. И е оставена вратичка за продължение от „по-експерти“ който ще възхвалят това действие. Да, аз съм „за“ минаването им на друга ОС, но … нещо бройката е мижава, както и доколкото знам тя се ползва и преди не толкова масово (то и това не е масово). Т.е. трябва да се купят още много, много, много лицензи, щото нали уж „технологична борба“ и други сополи. Иначе излиза на една пушка десет човека. 😉

U4en
U4en

ас пъ да съм толку заблуден, да си мисла, че линукса е безплатен, а той се оказа „по-ефтин от джамовете“. (леко отклонение – как 96 гущера е по-ефтино от 12те гущера за джам лиценз, дето се рекламират у тоя сайт, остава загатка) Не е ли не най-ентелегентно да плащащ за „осигурява защитата на конфиденциалната информация и държавната тайна“ (преведено от руски – праща всичко в кремъл), като така или иначе – всичко се преслушва от кремъл?

Иван
Иван

Има лицензи и по 5 долара. Няма кракове сваляш си истинкото нещо от Майкрософт и всичко си работи.