Все повече институти и учреждения използват изкуствен интелект. Но когато ИИ започне да се използва от военните, е добре да се внимава и да се следи какво се случва. Няма как да не си спомним популярния филм на Джеймс Камерън, но засега ядрените ракети се управляват от хора.

Изданието „Известия“ съобщи, че руските въздушно-космически сили (ВКС) за първи път са провели тестовете на автоматизирана система за управление на ПВО, базирана на изкуствен интелект. ИИ дава възможност за по-оперативно реагиране на обстановката и подобрява качеството на работа на противовъздушната отбрана. Благодарение на бързата работа на ИИ, военните могат да реагират на промените на обстановката в реално време. Избягва се анализа на информацията от командните пунктове и по този начин се икономисва много време. Това е много важно при непрекъснато увеличаващите се скорости на самолетите и високата плътност на атаките от въздуха.

Новият ИИ може да обединява и координира работата на ПВО от различен тип. Системата използва силните страни на всеки вид ПВО и маскира слабите. Предвидено е с помощта на различните типове системи за противовъздушна отбрана да се създават няколко линии на отбраната.

Така например, зенитно ракетната система C-400 „Триумф“, ефективна на големи височини, може да се съчетае със зенитния комплекс „Панцир-Ц“ и по този начин ефективно да се отразяват масовите удари на крилатите и балистичните ракети, дроновете с малки размери и реактивните снаряди.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
РобокопИ ПДффNikolaipix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zero
Zero

Така се започва. Гледали сме го вече….

Azhen
Azhen

Да се почва и да се свършва !

007
007

Човешката съпротива
срещу
Skynet ИИ.

pix3l
pix3l

Сигурно концепцията са я измислили, докато са лежали на земята мъртво пияни след поредният сблъсък с нейно величество – водката.

Nikolai
Nikolai

Те поне правят нещо, не като нашата армия дето така безславно умря.

Дфф
Дфф

Ахахахах жалка държава.

И П
И П

Проблема на руското ПВО не е в интелекта. Проблема е че ако включат радара ПВО-то ще бъде унищожено, ако не го включат няма да свърши никаква работа.

Робокоп
Робокоп

Колко ли граждански самолета ще бъдат неутрализирани не ми се мисли, като се има в предвид качеството на руските технологиии..