Руското издание Интерфакс съобщи, че Сметната палата категорично не е доволна от финансовите резултати на държавната космическа корпорация Роскосмос.

Председателят на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин заяви, че за изтеклата 2017 година в държавните предприятия са разкрити много нарушения, като 40% от тях са на Роскосмос.

Общата сума на разкритие нарушения, липси и неправилно използване на паричните средства е 1,865 трилиона рубли. Това е почти двойно повече в сравнение с 2016 година и 3,5 пъти повече от 2015-та. Бързам да кажа, че 760 милиарда рубли (около $12 милиарда) са нарушения от страна на Роскосмос. В тази сума са включени резултатите от извършените одити, проверки и криминални разследвания“ – каза Кудрин по време на пленарното заседание в Думата по време на представянето на годишния отчет за дейността на Сметната палата.

Според официалните данни на Сметната палата, 43,6% от всичките финансови нарушения на Роскосмос са счетоводни. Нарушенията при формирането и изпълнението на бюджета са около 32%.

През месец февруари тази година бе съобщено, че Роскосмос е погасил задълженията си пред министерството на финансите в размер на 46,9 милиарда рубли. Държавното субсидиране на Роскосмос намалява с всяка изминала година. През 2016 година Роскосмос получи от държавния бюджет 201 милиарда рубли, през 2017 – 138 милиарда, а за 2018 планираните разходи са 129 милиарда рубли.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари