Съобщава се, че централната банка на Русия обмисля да забрани използването и добива на всички криптовалути в страната.

Според доклад на Ройтерс, главната финансова институция на страната има нарастващи опасения относно разширяващото се създаване и използване на цифровата валута в рамките на нейните граници.

Това е интересно, защото през 2020 г. даде на Биткойн и други подобни на него легален статут

В нов доклад, получен от новинарския сайт, централната банка предупреждава, че настоящите тенденции в растежа на криптовалутите наподобяват „финансова пирамида„. Тоест смятат, че това е фискална структура, която може да доведе до изключителна волатилност и образуване и сриване на парични балони.

Банката е загрижена не само за отрицателното въздействие, което подобна непредсказуемост може да окаже върху гражданите на Русия. Другото нещо, от което се страхуват, е въздействието, което растежът на криптовалутите може да окаже, върху паричния суверенитет на страната, посочва Ройтерс.

Една от основните цели на създаването на Биткойн и неговите производни беше да се изземе контролът върху валутите от националните правителствени организации.

Изглежда, че напредъкът, който криптовалутите са постигнали в осъществяването на точно това в Русия, е сериозен.

Достигнал е точката, в която вземащите решения в областта на финансите в страната стават дълбоко загрижени за способността си да продължат да контролират валутата.

В допълнение към всички тези въпроси, Русия очевидно споделя и притесненията относно въздействието на криптодобива върху околната среда.

В момента с него се борят много други държави. Ройтерс отбеляза, че към август миналата година на Русия се падат 11,2% от световния хешрейт. Това я поставя на трето място по обем на криптодобива след САЩ и Казахстан.

Огромното количество електроенергия, необходимо за захранване на минните платформи, които осигуряват този hashrate, вероятно е обезпокоително. Да не забравяме, че в историята си страната има не една и две големи битки заради електрическата енергия, потреблението на изкопаеми горива и управлението на природните ресурс.

Според доклада, следващите стъпки на Русия може да са огледални на тези в страни като Китай, където наскоро забраниха всички вътрешни добиви и транзакции, базирани на крипто. Банката очевидно също така планира да се съюзи с регулаторите в други държави, за да проследява използването на международни криптоборси от руснаците.

Защото не искат да има начин някой да заобиколи техните планирани забрани

Въпреки че централната банка на Русия не иска външни лица или организации да контролират цифровите валути в страната, тя очевидно планира да пусне своя собствена цифрова рубла Ще бъде опит да модернизира финансовата си система, да ускори плащанията и да узурпира всеки шанс на независимите цифрови валути да получат по-силна позиция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари